Αρχική » Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Ποιο φυλαχτό είναι σωστό;

Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Ποιο φυλαχτό είναι σωστό;

από christina

 

Ποιο φυλαχτό είναι σωστό; Το φυλαχτό είναι για την προστασία των ανθρώπων όταν το φορούν και το έχουν πάνω τους. Κάποιοι θεωρούν ότι έχει μαγικές ιδιότητες μπερδεύοντας την χριστιανική αντίληψη και θεωρία με τις διάφορες δοξασίες και δεισιδαιμονίες. Χρειάζεται πολύ προσοχή στο θέμα αυτό, διότι το φυλαχτό δεν είναι μαγικό, ούτε έχει κάποιες άγνωστες ανώτερες δυνάμεις. Το φυλαχτό είναι για την αποτροπή του κακού, της βασκανίας, της γλωσσοφαγιάς, για το μάτιασμα κ.α.

Στην Παλαιά Διαθήκη είναι αρκετά τα χωρία που γίνεται λόγος για τον βάσκανο οφθαλμό και την βασκανία και μάλιστα για τις βλαβερές δυνατότητες του κακού ματιού. Τέτοιες αναφορές έχουμε στη Σοφία Σολομώντος, στο βιβλίο των Παροιμιών, στο βιβλίο Εκκλησιαστής, Σοφία Σειράχ κ.α.

Πολλοί άνθρωποι λόγω της άγνοιας, για να μπορέσουν να προστατευτούν από το κακό μάτι, την βασκανία, την γλωσσοφαγιά αναζητούν κάποιο φυλαχτό που θα τους απαλλάξει από όλα αυτά. Όμως η αναζήτηση αυτή οδηγεί σε λάθος δρόμους και επιλογές.

Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς δεν προμηθεύονται φυλαχτά από Ιερούς Ναούς ή μοναστήρια και παίρνουν «φυλαχτά» που δεν έχουν σχέση με την εκκλησία, είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και ψυχικά αλλά και σωματικά, διότι τα «φυλαχτά» αυτά περιέχουν κόκκαλα νυχτερίδας, κλωστές, φτερά κότας, τρίχες, διάφορα σύμβολα, κόκκινο δίχτυ, χαρτάκια τυλιγμένα με δαιμονικές λέξεις κ.α. Το χειρότερο είναι, ότι κάποιοι πληρώνουν ουκ ολίγα χρήματα για να αποκτήσουν ένα τέτοιο «φυλαχτό» και τελικά δεν είναι φυλαχτό, αλλά μαγνήτης δαιμονικής ενέργειας.

Προσοχή, προσοχή, να μην παίρνετε φυλαχτά από πουθενά αλλού. Μόνο από Ιερούς Ναούς ή μοναστήρια. Μακριά από μάγους, μάγισσες, από πλανόδιους σε πανηγύρια, στη λαϊκή αγορά, από «ευσεβείς» κυρίες ή κυρίους που τα σπίτια τους να είναι γεμάτα από εικόνες και λένε ότι σταυρώνουν ή έχουν προορατικό χάρισμα. Μακριά από αυτά τα «φυλαχτά» γιατί είναι μαγεμένα. Από όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν θα παίρνετε τίποτα, ακόμα και αν σας τον συστήσει κάποιος φίλος ή κάποιος συγγενής. Μακριά για να μην μπλέξετε χειρότερα.

Πιστεύουν οι άνθρωποι ότι φορώντας ένα φυλαχτό που θα τους το δώσει ένας άσχετος άνθρωπος εκτός εκκλησίας θα βρουν γιατρειά, αλλά δυστυχώς ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο στη ζωή τους, διότι παίρνοντας ένα φυλαχτό από έναν μάγο ή μια μάγισσα, συμπράττουν με τον διάβολο. Επομένως πως μπορεί να πάει καλά η ζωή του ανθρώπου που έχει λάθος φυλαχτό και που προέρχεται από διαβολικά συστήματα; Όλοι αυτοί που έχουν τέτοια «φυλαχτά» πρέπει να τα πετάξουν και να πάνε για εξομολόγηση.

Εάν θέλει κάποιος να έχει το σωστό φυλαχτό που θα τον προστατεύει η Χάρις του Θεού, τότε να φορέσει Σταυρό. Αυτό είναι το καλύτερο φυλαχτό του χριστιανού. Ο διάβολος τον Σταυρό τρέμει και γι’ αυτό έχει μπερδέψει τους ανθρώπους να τρέχουν δεξιά και αριστερά να ψάχνουν και να πληρώνουν αρκετά χρήματα για «φυλαχτά» που σώζουν. Το καλύτερο φυλαχτό είναι ο Σταυρός που είναι ο φύλακας πάσης της Οικουμένης ή αλλιώς τα φυλαχτά που φτιάχνονται στα μοναστήρια, που συνήθως οι μοναχοί ή οι μοναχές βάζουν μέσα διάφορα αγιωτικά αντικείμενα.

Τα φυλαχτά από μόνα τους δεν σώζουν τον άνθρωπο, μην πιστεύετε ότι φορώντας ένα φυλαχτό έχετε λύσει το πρόβλημα της ζωής σας. Χωρίς πίστη στον Θεό, χωρίς συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, χωρίς πνευματική ζωή, τότε το φυλαχτό δεν κάνει απολύτως τίποτα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ