ΟΠάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την υποστήριξή του σε ομοφυλόφιλα σωματεία καθώς, κατά την άποψή του, όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό «έχουν δικαίωμα στην οικογένεια».

O Ποντίφικας μοιράστηκε την άποψή του σε ένα νέο ντοκιμαντέρ ονόματι «Francesco» από τον σκηνοθέτη, Εβγκένι Αφινέφσκι, που έκανε πρεμιέρα νωρίτερα σήμερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης.

«Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να ζουν μέσα σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού και δικαιούνται μια οικογένεια. Κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί από το κοινωνικό σύνολο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι φτιάξουμε έναν ειδικό νόμο, ώστε οι ομοφυλόφιλοι να μπορούν να είναι καλυμμένοι και από νομικής απόψεως» επεσήμανε ο Πάπας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Καθολικής Εκκλησίας που μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο σκηνοθέτης, Εβγκένι Ανισεφσκι, ρώτησε τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του για το ντοκιμαντέρ σχετικά με τη θέση των ΛΟΑΤΚΙ Καθολικών στην εκκλησία. Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε εκ νέου την πεποίθησή του ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι στην εκκλησία».

Αυτή δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος κάνει μια τέτοια δήλωση ανοχής για την ομοφυλοφιλία παρά τις περί του αντιθέτου διδαχές της καθολικής εκκλησίας. Τον Ιούλιο του 2013 κλήθηκε να τοποθετηθεί για το αν υπάρχει "gay λομπι" με τον ίδιο να απαντά «ποιος είμαι εγώ που θα το κρίνω αυτό;».

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, πριν γίνει Ποντίφικας, την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο Φραγκίσκος είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για ζευγάρια του ιδίου φύλου ως εναλλακτική στην πρόταση για τους γάμους.