Αρχική » Εφραίμ: Υποταγή στις εντολές του Χριστού

Εφραίμ: Υποταγή στις εντολές του Χριστού

από christina

 Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές, εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020» πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, η ομιλία – συζήτηση “Ενοριακό Αρχονταρίκι” του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα: “Κατατρύφησον του Κυρίου και δώσει σοι τα αιτήματα της καρδίας σου (Ψαλμ.36,4)”.

Ο Γέροντας άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι: “Η αγάπη στο Χριστό αποδεικνύεται από την τήρηση του ευαγγελικών εντολών Του.

Η υπακοή στις εντολές είναι δείγμα ταπείνωσης, αγάπης και πνευματικής προσπάθειας, διότι οι εντολές του Χριστού δεν είναι διαταγές, ούτε νόμοι που απαιτούν πειθαρχική συμπεριφορά.

Είναι θεραπευτικά πνευματικά μέσα και χαρισματικά φάρμακα για την ίαση του αρρωστημένου από την αμαρτία θελήματός μας.

Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων, ο άνθρωπος έβαλε ως κέντρο της ζωής του τον εαυτό του και τις σωματικές επιθυμίες του. Αυτό το γεγονός τον οδήγησε στην πνευματική αιχμαλωσία, τον περισπασμό του νου και την ομηρία του στην εμπαθή φιληδονία και φιλόυλη ζωή.

Οι Θείες εντολές σκοπό έχουν να επαναφέρουν τον άνθρωπο στη ζώσα κοινωνία με τον Θεό, στην πνευματική καλλιέργεια του εαυτού του δια της Χαρίτος του Παναγίου Πνεύματος και εν γένει στην κατά Χριστόν πορεία του.

Οι εντολές γίνονται πηγή χάριτος και ευλογιάς και ο άνθρωπος του Θεού, ως διψώσα έλαφος τρέχει επί τας πηγάς των υδάτων για την πνευματική του αναγέννηση και αναψυχή.

Έτσι, η Εκκλησία είναι όχι συνάθροιση πιστευόντων στο Θεό, αλλά κοινωνία μετανοούντων, που επιθυμούν διακαώς την πνευματική τους θεραπεία και παλιγγενεσία δια των ιερών μυστηρίων στο Σώμα του Χριστού.

Τεκμήριο αδιάψευστο αυτής της αλήθειας, είναι οι ενχριστωμένες προσωπικότητες των Αγίων, οι οποίοι είναι οι αυθεντικοί άνθρωποι, οι ολοκληρωμένες υπάρξεις, οι αυθεντικοί φίλοι του Εσταυρωμένου Χριστού, που ένοιωθαν την καθαρή από τα δάκρυα μετανοίας καρδίας των, τα πνευματικά σκιρτήματα της Θείας Χάριτος, τα οποία σκιρτήματα προκαλούσαν την ακατάπαυστη επίκληση του Θείου Ονόματος, ως νοερά προσευχή.

Στα ίχνη του Εσταυρωμένου Χριστού και με τις πρεσβείες της Παναγίας Μητέρας Του και όλων των Αγίων, που είναι και πρότυπα ζωής για τον κάθε πιστό, πορευόμαστε και εμείς που ποθούμε την όντως Ζωή, τη μοναδική Αλήθεια και το ανέσπερο Φως, που είναι ο Κύριός μας και Θεός μας, Ιησούς Χριστός”.

Οι πιστοί που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, αλλά και εκείνοι που συμμετείχαν στις απογευματινές εκδηλώσεις διαδικτυακά, είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν πληθώρα ερωτημάτων στον Γέροντα Εφραίμ και να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Η 19η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός, Μετοχιάρης της Ιεράς Μονής Αστερίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Αντωνίου, αδελφός της Μονής, ο Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος π. Αντώνιος Δεσποτίδης και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ