Αρχική » Κορωνείας Παντελεήμων : τα δύο δώρα

Κορωνείας Παντελεήμων : τα δύο δώρα

από christina

 

Στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Καλλιθέας (Χαροκόπου) εορτάστηκε η μνήμη της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.Τον πλαισίωσε ο προϊστάμενος του Ναού. Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο εορταζόμενο γεγονός και στα μηνύματα, που αντλούμε.

1. Ο Αγ. Γεώργιος,αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού,ομολογώντας την πίστη του στον Χριστό, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, έπειτα από φρικτά βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε στην Νικομήδεια της Μ. Ασίας.

Το λείψανό του μεταφέρθηκε από ένα πιστό υπηρέτη του στην Παλαιστίνη, όπου και ετάφη. Όταν σταμάτησαν οι διωγμοί και οι Χριστιανοί μπορούσαν να κτίσουν Ναούς, κτίσθηκε ένας Ναός στην Λύδα της Παλαιστίνης προς τιμήν του Αγ. Γεωργίου.

Εκεί μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Αγίου και έγιναν τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου. Αυτό το γεγονός εορτάζουμε σήμερα.

Ο Αγ. Γεώργιος μας απευθύνει σήμερα ένα μήνυμα: «Ημίν εχαρίσθη το υπέρ Χριστού, ου μόνον το εις αυτόν πιστεύειν, αλλά και το υπέρ αυτού πάσχειν» (Φιλιπ. α, 20).

Μας χαρίσθηκαν δηλ.δύο τινά. Να πιστεύουμε στον Χριστό και να πάσχουμε για τον Χριστό.

2. Και, βέβαια,την πίστη την δεχόμαστε σαν ένα πολύτιμο δώρο. Δεν χαρίζεται σε όλους. Μόνο σ ´αυτούς που ανοίγουν την καρδιά τους στον Χριστό. Γι’ αυτό σήμερα βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν.

«Ου γαρ πάντων η πίστις» (Β Τιμ. γ, 2). «Ου βιάζεται η κλήσις» τονίζει και ο Ιερός Χρυσόστομος. Ο Θεός καλεί, αλλά δεν αναγκάζει κανένα.

Ευτυχείς όσοι ελεύθερα δέχονται το δώρο της πίστεως. Είναι αυτοί,που κτίζουν την ζωή τους πάνω στον βράχο και δεν κλονίζονται από τους ανέμους και τις θύελλες της ζωής.

3. Όμως το δώρο της πίστεως συμβαδίζει με το δώρο του «πάσχειν» για τον Χριστό. Αν θέλεις να είσαι πιστός, θα χρειασθεί να είσαι έτοιμος για θυσίες και πρόθυμος να πάσχεις για τον Χριστό.

Μπροστά στα διλήμματα της ζωής να διαλέγεις όχι την εύκολη λύση,αλλά την σύμφωνη με το θέλημα του Θεού. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Αυτό είναι το «πάσχειν» για τον Χριστό, που μας ζητείται σήμερα.

Όχι μαρτύρια και βασανιστήρια, αλλά το μαρτύριο της συνειδήσεως. Παράδειγμα: Να πώ την αλήθεια ή να καλυφθώ με έν ψέμα;

Να πάω με τον αδύνατο, που αδικείται ή με τον δυνατό,που αδικεί; Να θυσιάσω το συμφέρον μου ή να επιδιώξω το οποιοδήποτε άδικο κέρδος;

Να μείνω έντιμος ή να μετέλθω κάθε μέσον για αναρρίχηση; Δηλ. να ακολουθήσω την τακτική του αετού, που πετώντας κατακτά τις κορυφές ή της σαύρας, που αναρριχάται λείχοντας;

Να μείνω συνεπής στις αρχές και στα πιστεύω μου ή να κάνω αβαρίες κατά περίσταση;

Αυτό είναι το «πάσχειν», που συμβαδίζει με το «πιστεύειν». Ευτυχείς όσοι δέχονται και συνδιάζουν τα δύο αυτά δώρα του Θεού.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους ο Αγ. Γεώργιος με τις πρεσβείες του να χαρίζει σε όλους υγεία ψυχής και σώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ