Oσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα τόσο γίνεται πιο καθαρό οτι σε αυτές τις γιορτές όλα μα όλα θα είναι διαφορετικά.Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα - εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα και μειωθούν τα κρούσματα- ,  και η Εκκλησία θα επιχειρήσει για μια ακόμη φορά να ισορροπήσει  μεταξύ επιστήμης και θεολογίας.

 Ήδη Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συναντήθηκαν  και είναι καθαρό οτι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να μην υπάρξουν παρατράγουδα τις μέρες των γιορτών και να προετοιμαστεί η Εκκλησία να αντιμετωπίσει την κατάσταση αξιοποιώντας την τεχνολογία  και τη "λογική".

Όμως όλες αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες αντιδράσεων  από τους ιερείς αλλά και πολλούς ιεράρχες που δηλώνουν σε όλους τους τόνους οτι δεν θα ανεχτούν κλειστούς ναούς  τα Χριστούγεννα. Πολλοί ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση τελώντας Θείες Λειτουργίες  με πιστούς αλλά και με άλλες παρεμβάσεις με τις οποίες εκτιμούν οτι θα στηρίξουν τους πιστούς.

Ο Ιερώνυμος δέχεται ήδη εισηγήσεις  για να αντιδράσει  στο ενδεχόμενο κλεισίματος των ναών αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο.

Εκτός της Εκκλησίας σε αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα τηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα , όπως για παράδειγμα τα κάλαντα τα οποία έχουν στην ουσία απαγορευτεί, τα τραπέζια με συγγενείς και φίλους , τα ψώνια και οι εκδηλώσεις  στους δήμους.

Το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά αν και όλα δείχνουν πως μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.