Σύμφωνα με πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Mustafa Akyol στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, όταν το καλοκαίρι του 2014 οι τζιχαντιστές της ISIS κατέλαβαν την Μοσούλη, στην οποία κατοικούσαν περίπου 3.000 χριστιανοί, οι τελευταίοι είδαν μετά από λίγες μέρες τις πόρτες των σπιτιών τους μαρκαρισμένες με το αραβικό γράμμα «νου», που είναι το αρχικό της λέξης Nasara, δηλαδή της κορανικής αναφοράς στους Χριστιανούς. Ο στιγματισμός αυτός δεν ήταν τυχαίος καθώς λίγο αργότερα οι τζιχαντιστές τους έθεσαν ένα εκβιαστικό δίλλημα: Είτε να ασπαστούν το Ισλάμ, είτε να πληρώσουν βαρύ φόρο (όπως προβλέπει το Κοράνι) είτε να φύγουν από την πόλη είτε να εκτελεσθούν. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να αδειάσει η Μοσούλη από χριστιανούς.

Οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν την καταπίεση ακόμη και σε πιο μετριοπαθή (συγκριτικά) καθεστώτα, όπως στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στο Σουδάν και στη Σαουδική Αραβία ενώ αν κάποιος μουσουλμάνος ασπαστεί το χριστιανισμό κινδυνεύει με θάνατο καθώς θεωρείται «αποστάτης» της θρησκείας του.

Ο διωγμός των χριστιανών δεν οφείλεται μόνο στους φανατικούς του Ισλάμ αλλά και γενικότερα στο χαοτικό σκηνικό που επικρατεί αυτή την εποχή σε πολλές αραβικές χώρες, ενώ όπως τόνισαν χριστιανοί αρχιερείς της περιοχής, το Ιράκ ήταν πολύ πιο ασφαλές για τους χριστιανούς πριν την εισβολή των αμερικανών, όπως και η Συρία πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος.