Αρχική » Παρεμβάσεις για να εορτασθεί ο Άγιος Ανδρέας χωρίς πιστούς

Παρεμβάσεις για να εορτασθεί ο Άγιος Ανδρέας χωρίς πιστούς

από christina

 

H εορτή  του Αγίου Ανδρέα αλλά και αυτές της Αγίας Βαρβάρας  και του Αγίου Νικολάου προβληματίζουν  κυβέρνηση και Εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη ζήτησε την αυστηρή τήρηση των υγιονομικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε την αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, «γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Πατρών κ.Χρυσόστομος  ο οποίος με εγκυκλιό του ζητά από τους πιστούς  «να κάνουν τον φετινό εορτασμό υπόθεση βαθειάς εσωτερικής περισυλλογής, προσευχής και κατανύξεως».

Όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, «ενώσατε από εκεί που θα ευρίσκεσθε την προσευχή σας με την ιδική μας που θα προσφέρεται στον ναό του Αγίου Ανδρέου και ενώπιον του φρικτού θυσιαστηρίου». Μάλιστα, σημειώνει πως «ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας, στο τραπέζι σας, γιατί δεν έλειψε ποτέ από την καρδιά σας».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του, , κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους ασθενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τονίζοντας: «Σ’ αυτήν τη γιορτή ας ποθήσουμε περισσότερο ό,τι στερούμεθα, τον ουρανό, τη Θεία Λατρεία, τον Θεό και τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, τους ανθρώπους. Ας αγκαλιάσουμε με τον νου και την καρδιά μας τους αδελφούς μας που νοσούν και ευρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων μας, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που με κόπους πολλούς και αγρυπνίες στέκονται στο προσκέφαλο των ασθενών. Ας λιτανεύσουμε αντί της αισθητής κατ’ έτος λιτανείας, κατά την πανήγυρη του Αγίου Ανδρέου, αυτή μας την αγάπη και ας προσευχηθούμε για όλους τους ανθρώπους, υποσχόμενοι στον Κύριό μας ότι θα μετανοήσουμε διά τα πολλά ημών παραπτώματα».

Καταλήγοντας, στο μήνυμά του, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος επισημαίνει: «Παιδιά μου ευλογημένα, όταν με το καλό αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, θα τιμήσουμε πανηγυρικώς τον Άγιό μας και λιτανευτικά θα τον παρακαλέσουμε να σκέπει και να φρουρεί, όπως μέχρι τώρα πράττει, την πόλη του και τον λαό του».

Ο Άγιος Ανδρέας  στη Ρουμανία

 

Την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν περιορισμοί για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στη Ρουμανία η επίσημη Εκκλησία ζητά να επιτραπεί  ακόμα και με περιορισμούς, το προσκύνημα στο Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα, απευθύνει το Πατριαρχείο της Ρουμανίας.

«Το Πατριαρχείο Ρουμανίας ασχολείται τόσο με την προστασία της υγείας των πιστών όσο και με την εκδήλωση της ελευθερίας της πίστης τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Υπό αυτήν την έννοια, απαιτείται ένας μόνιμος διάλογος μεταξύ του αρμόδιου κράτους, των τοπικών και των θρησκευτικών αρχών, ειδικά στην περίπτωση των περιοχών όπου υπάρχει καραντίνα ή έχουν υψηλό ποσοστό μόλυνσης».
«Στην συγκεκριμένη περίπτωση του προσκυνήματος στο Σπήλαιο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνστάντζα, σε μια κοινότητα με μικρό αριθμό κατοίκων, το προσκύνημα μπορεί να οργανωθεί».
Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο προστάτης Άγιος της Ρουμανίας, και μάλιστα από το 2012 η 30η Νοεμβρίου (ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του) είναι εθνική αργία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ