Το θέμα της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας απασχολεί όλο και περισσότερο την UNESCO παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Τουρκίας οτι δεν θα γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των δύο ιστορικών μνημείων.

Τελευταίες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν οτι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους ώστε τα δύο μνημεία να μετατραπούν πλήρως σε τεμένη  και σε χώρους που δεν θα θυμίζουν  ορθοδοξία.Πρόσφατα μάλιστα σε εργασίες που γίνονταν στην Αγιά Σοφιά αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία  όπου απεικονίζεται ένας "εξαπτέρυγος άγγελος".

Αξιολογώντας τις πληροφορίες για επικείμενες παρεμβάσεις η UNESCO αναμένεται να στείλει στην Πόλη κλιμάκιο με επικεφαλής τον Αλγερινό αρχαιολόγο  Munhir Bouchenaki, ο οποίος  παρακολουθεί το θέμα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Στόχος του κλιμακίου είναι ένας επιτόπιος έλεγχος για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και για τις οποίες έχουν ενημερωθεί και από την ελληνική πλευρά.
Σκοπός της "αυτοψίας" είναι η καταγραφή όλων όσων έχουν συμβεί σε έκθεση η  οποία θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο για να συζητηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.