Μπορεί να θεωρείται προστάτης της Μελισσοκομίας αλλά ο Άγιος Φιλάρετος είναι το πρόσωπο εκείνο στην ορθοδοξία το οποίο έκανε πράξη τις χωρίς όρους και όρια φιλανθρωπία. Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν  ένας πλούσιος γεωργός από την Παφλαγονία   οποίος μοίραζε τα πλούτη του.
Λόγω της φιλανθρωπίας του έμεινε φτωχός. Η παράδοση αναφέρει οτι μια ημέρα δανείσθηκε η σύζυγος ένα ψωμί από κάποιο γείτονα   και μάζεψε λίγα χόρτα για να ταΐσει τα μέλη της οικογενείας της. Τότε ο κυβερνήτης της πόλεως που ήταν φίλος του Αγίου Φιλαρέτου τον σπλαχνίσθηκε και του έστειλε σαράντα κιλά σιτάρι από τα οποία πέντε κιλά δόθηκαν στον άγιο ο οποίος τα μοίρασε στους φτωχούς. Όταν και αυτό τελείωσε ο Άγιος Φιλάρετος μη έχοντας τι άλλο να φιλέψει τους φτωχούς του έπαιρνε από το μελισσώνα του και τους χόρταινε με γλυκύτατο μέλι. Όταν τα παιδιά του αντιλήφθηκαν ότι και το μέλι ο πατέρας τους το μοιράζει στους φτωχούς πήγαν και βρήκαν μόνο μια κυψέλη ατρύγητη. Την τρύγησαν και όταν ήλθε ο πατέρας τους να πάρει μέλι για κάποιο φτωχό, δεν βρήκε τίποτα. Καταστενοχωρημένος ο εύσπλαχνος Άγιος γύρισε σπίτι του  και μη έχοντας κάτι να δώσει έβγαλε το ένδυμά του και του το έδωσε, για να μη φύγει ο φτωχός με άδεια χέρια από το σπίτι του. Ο Φιλάρετος έζησε τον 8ο αιώνα και η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε τα στενά όρια της Παφλαγονίας. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος τον έχρισε ύπατο και νυμφεύτηκε την εγγονή του Μαρία. Ο Φιλάρετος και από τη νέα του θέση στην Κωνσταντινούπολη συνέχισε τις ελεημοσύνες του, διανέμοντας στους φτωχούς τα πλούτη του.

 


-Ποιούς αγίους τιμάμε σήμερα

Προφήτου Ναούμ, Μάρτυρος Aνανίου  του Πέρσου, Αρχιεπισκόπων Εφέσου Ονησίμου και Σολόχωνος (Σολομώντος),Οσίων Αντωνίου πρίγκηπος, του νέου, του εν Κίω, Ανανίου, Φιλάρετου του «ελεήμονος»  και Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας του θαυματουργού. 
 
-Ποιοί γιορτάζουν Θεόκλητος,Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα,Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη Αρετή, Αρετούσα ,Φαιναρέτη