Αρχική » Υποδείγματα Προσώπων από την Αγία Γραφή

Υποδείγματα Προσώπων από την Αγία Γραφή

από christina

 

Τα πρότυπα ζωής κατευθύνουν με ασφάλεια τον άνθρωπο στην επίγεια πορεία του. Στην πνευματική οικοδομή όσων επιθυμούν να ζήσουν κατά Θεόν και να αγωνιστούν για την πνευματική τελείωσή τους, συντελούν και τα αληθινά και αυθεντικά πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς. Στην Αγία Γραφή αναφέρονται αυτά τα πρότυπα. Παραθέτουμε έναν κατάλογο μερικών προσώπων που η κοινωνία μας έχει ανάγκη.

 

Πατέρες, όπως ο Αβραάμ

Ο Κύριος μιλάει γι’ αυτόν διαπιστωτικά και προφητικά.

Ο Κύριος και Θεός μας σε κάθε άνθρωπο αναθέτει μία αποστολή. Ετσι και στους πατέρες που γεννούν παιδιά. Η αποστολή των πατέρων είναι να διδάσκουν στα παιδιά τους τον νόμο του Θεού και να τα προτρέπουν να ζουν σύμφωνα με αυτόν πράττοντας το σωστό και το δίκαιο κατά την κρίση του Θεού. Ο Αβραάμ προβάλλεται ως πρότυπο πατέρα, επειδή ως πατέρας πρόσφερε στον Θεό Πατέρα πλήθος ψυχών πιστών σε Αυτόν (Γενέσεως ιη΄, 19).

 

Μητέρες, όπως η Αννα

Η μητέρα του προφήτη Σαμουήλ σκεπτόταν.

«Για το παιδί αυτό προσευχήθηκα‧ και ο Κύριος μου έδωσε αυτό που του ζήτησα. Ετσι και εγώ το αφιερώνω τώρα στον Κύριο. Για όλη του την ζωή θα είναι αφιερωμένο σε Αυτόν» (Α΄ Βασιλειών α΄, 27-28). Η ευσεβής γυναίκα ευχόταν και επιθυμούσε να γίνει μητέρα για να φέρει στον κόσμο τον Μεσσία. Το παράδειγμα της Αννας μάς διδάσκει να ευχαριστούμε έμπρακτα τον Θεό Πατέρα μας για τις ευλογίες που μας δίνει στην ζωή μας.

 

Παιδιά, όπως ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, όταν ήταν παιδί, σεβόταν και υπάκουε στην Μητέρα Του και στον προστάτη τους Ιωσήφ. Με αυτή την συμπεριφορά Του δίδαξε, ότι η υπακοή και ο σεβασμός στους γονείς είναι θείο γνώρισμα (Λουκά β΄, 51).

Κορίτσια, όπως η μικρή υπηρέτρια

Μία μικρή υπηρέτρια έδωσε μία σωστή συμβουλή σε έναν ισχυρό αρχιστράτηγο (Δ΄ Βασιλειών ε΄, 1-4). Η μικρή αλλογενής, αιχμάλωτη υπηρέτρια του ισχυρού αρχιστράτηγου της Συρίας, έδωσε μία σωστή συμβουλή στον κύριό της με διακριτικό τρόπο. Οδήγησε τον ισχυρό αρχιστράτηγο στον προφήτη Ελισσαίο για να θεραπευθεί από την λέπρα. Ο Νεεμάν και θεραπεύθηκε και πίστευσε στον αληθινό Θεό.

Αδελφές, όπως η Μαρία και η Μάρθα

Οι δύο αδελφές, αν και είχαν διαφορετικές επιλογές και προτεραιότητες, εν τούτοις είχαν κοινή επιθυμία να βρίσκονται με τον Κύριο. Η μία χαιρόταν την διακονία της γι’ Αυτόν και η άλλη απολάμβανε την διδαχή Του. Η ζωή μας να έχει κέντρο της τον Ιησού Χριστό. Να είναι Χριστοκεντρική και όχι ανθρωποκεντρική και εγωιστική. Οι δύο αδελφές Μαρία και Μάρθα μάς διδάσκουν να βάζουμε τον Κύριο κέντρο της ζωής μας (Λουκά ι΄, 38-42).

 

Αδελφούς, όπως ο Νεεμίας και ο Ανανίας

Ο Νεεμίας ανάθεσε στον αδελφό του Ανανία την αποστολή της φυλάξεως της Ιερουσαλήμ μετά την ανοικοδόμησή της, με κριτήριο όχι τη συγγένειά του, αλλά την αρετή του (Νεεμίας ζ΄, 2).

Στην περίπτωση αυτή διαπιστώνουμε, ότι σε έναν ικανό αξιωματούχο, που ήταν και ευσεβής και ακέραιος στον χαρακτήρα, δόθηκε ένα αξίωμα και μία εξουσία για να υπηρετήσει την πόλη και τον λαό.

Αξιωματούχους, όπως ο προφήτης Δανιήλ

Οι φθονεροί σοφοί και σύμβουλοι του βασιλέως των Περσών Δαρείου, που επιβουλεύονταν τον προφήτη Δανιήλ, αναγνώριζαν και ομολογούσαν την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Γι’ αυτό αποφάσισαν να τον χτυπήσουν εκεί που θεωρούσαν ότι ήταν το αδύνατο σημείο του, στην πίστη του στον Θεό και στην θεοσέβειά του (Δανιήλ στ΄, 5). Το αποτέλεσμα από αυτή την επίθεση ήταν να δοξασθεί ο προφήτης και να θανατωθούν εκείνοι.

Συνεργάτες, όπως ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα

Κανείς από όσους βοήθησαν τον απόστολο Παύλο στο έργο του, δεν πήρε τέτοιον έπαινο, όπως αυτόν που πήραν οι ομότεχνοι με τον απόστολο Παύλο και ομόθρησκοι σύζυγοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, οι οποίοι φιλοξένησαν τον απόστολο Παύλο στο σπίτι τους στην Κόρινθο. (Προς Ρωμαίους ιστ΄, 3-4).

 

Κήρυκες, όπως ο Παύλος

Ο απόστολος Παύλος όταν εμφανίσθηκε να κηρύξει στην Κόρινθο, ήταν ανήμπορος, φοβισμένος και κατατρομαγμένος κατά άνθρωπο, αλλά σοφός και δυνατός κατά Θεό (Προς Κορινθίους Α΄, β΄, 1-5).

Από αυτό συμπεραίνουμε ότι τα πνευματικά θέματα και οι υποθέσεις της Εκκλησίας δεν πρέπει να κρίνονται με κριτήρια εγκόσμια. Ετσι και ο απόστολος Παύλος δεν εργαζόταν με μέσα και κριτήρια ανθρώπινα, αλλά με τη σοφία και τη δύναμη του Θεού.

Υπηρέτες του Θεού, όπως ο Βαρνάβας

Ο ευαγγελιστής Λουκάς παρουσιάζει τον χαρακτήρα του αποστόλου Βαρνάβα ως άνθρωπο αγαθό και γεμάτο Αγιο Πνεύμα και πίστη (Πράξεων ια΄, 24). Οι υπηρέτες του Θεού πρέπει να κοσμούνται με πνευματικά χαρίσματα για να διδάσκουν με τη ζωή τους. Ετσι η διακονία τους φέρει αποτέλεσμα και καρπό πολύ.

Ψυχές ανεπηρέαστες, όπως οι Βεροιείς

Οι Πράξεις των Αποστόλων διηγούνται την επίσκεψη του αποστόλου Παύλου στη Βέροια. Συγκρίνουν τους Βεροιείς με τους Θεσσαλονικείς και τους εγκωμιάζουν (Πράξεων ιζ΄, 11).

Τα προσόντα των Βεροιέων που αναζητούσαν την αλήθεια ήταν και να είναι απροκατάληπτοι και να ερευνούν την ουσία των υποθέσεων χωρίς να παρασύρονται. Η προκατάληψη και η αντίδραση χωρίς επιχειρήματα αδικούν τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αναζητήσαμε από την Αγία Γραφή αυτά τα πρόσωπα για να μας καθοδηγούν στην επίπονη πορεία της ζωής μας, για να αντλούμε δύναμη και κουράγιο στον πνευματικό μας αγώνα και για να μη χάνουμε τα κριτήρια της αξιοπιστίας και αυθεντικότητας της ζωής μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ