Αρχική » Προετοιμάζονται οι ναοί , ενημερώνονται οι πιστοί για τα μέτρα

Προετοιμάζονται οι ναοί , ενημερώνονται οι πιστοί για τα μέτρα

από christina

 

Καλή διάθεση φαίνεται πως υπάρχει στις τάξεις των πιστών για τις ημέρες των γιορτών σε όλη την Ελλάδα ,εκτός των περιοχών  στις  οποίες θα επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα, καθώς οι μητροπολίτες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην υπάρξουν προβλήματα προγραμματίζοντας παραπάνω Λειτουργίες  για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιροι ενημέρωση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Συνόδου στα 25 άτομα ανά ναό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιερείς ,οι νεωκόροι και οι ψάλτες.   

Έως τις 7 Ιανουρίου οι ναοί είναι ανοικτοί για προσευχή και οι πιστοί πληροφορούνται για όλα όσα τον αφορούν κατά την προσέγγιση και την παραμονή του σε αυτούς.

Προς το παρόν είναι δεδομένο οτι σε 15 τ.μ να αντιστοιχεί σε ένα άτομο. Για να φτάσουμε όμως στους 25 πιστούς ανά ναό θα πρέπει αυτός να έχει έκταση 375 τ.μ.Το κακό όμως είναι ότι στην επαρχία πολλοί ναοί είναι μικρότεροι.

Το καλό νέο είναι οτι στα 25 άτομα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιερείς , οι ψάλτες , οι νεωκόροι  και οι επίτροποι.Σε ότι αφορά τους ψάλτες αυτοί θα είναι μόνο τρείς ,δεν θα υπάρχουν δηλαδή χορωδίες  , με αποστάσεις.Επί της ουσίας εντός των ναών θα βρίσκονται συνολικά περίπου 35 άτομα.

Πως θα γίνουν οι Θείες Λειτουργίες:

-Το θέμα που καίει είναι αυτό της Θείας Κοινωνίας. Αυτές τις μέρες είναι που οι περισσότεροι Έλληνες κοινωνούν  κάτι που τώρα δεν θα μπορεί να συμβεί αφού υπάρχει ο περιορισμός των 35 ατόμων και δεν θα μπορεί ο ιερέας να πηγαίνει στα σπίτια για άτομα που δεν μπορούν  να βρίκσονται στους ναούς λόγω ασθένειας ή άλλων προβλημάτων.Οι διπλές και τριπλές Λειτουργίες θα δώσουν την ευκαιρία να Κοινωνήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αλλά το πρόβλημα παραμένει.Για τους τυχερούς που θα βρεθούν στους ναούς αυτοί κατα την προσελευσή τους θα τηρούν αποστάσεις.Αποστάσεις θα τηρούνται και στο αντιδωρο .

Πως θα μοιραστεί ο Αγιασμός τα Θεοφάνεια:

Είτε κάποιος πίστευε είτε όχι ο αγιασμός των υδάτων ήταν ( και είναι) ένα σημαντικό λατρευτικό τελετουργικό που συγκέντρωνε χιλιάδες κόσμου .

Πλέον ανοικτοί αγιασμοί δεν θα γίνουν .Αυτοί θα γίνουν στις κολυμπήθρες των ναών και για να μην υπάρξουν προβλήματα το νερό θα τοποθετηθεί σε φιαλίδια τα οποία θα μοιραστούν στους πιστούς αλλά και σε  όσους προσεγγίσουν τους ναούς νόμιμα.

Γάμοι και άλλα μυστήρια:

Για τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες προβλέπεται η παρουσία 9 ατόμων χωρίς τους ιερείς , τους ψάλτες και τους νεωκόρους.

Οι ιδιωτικοί ναοί:

Για τους ιδιωτικούς ναούς δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών.

Για τα μοναστήρια  προβλέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά τ.μ αλλά δεν επιτρέπεται η φιλοξενία πιστών.

Εκτός αυτών  οι  πιστοί υποχρεούνται να φορούν προστατευτικές μάσκες και να γίνεται τακτικός εξαερισμός των ναών και να καθαρίζονται οι επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι πιστοί.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί οτι σε περιπτώσεις που στους ναούς υπάρχουν πολλά καθίσματα  τα άνω των 25 θα απομακρύνονται.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ