Αρχική » Άγιος Σεβαστιανός ο συγκλητικός που τιμάμε σήμερα

Άγιος Σεβαστιανός ο συγκλητικός που τιμάμε σήμερα

από christina

 

Γεννήθηκε και έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα όταν οι διωγμοί των χριστιανών είναι καθημερινό φαινόμενο. Ό ίδιος αν και κοντά στον αυτοκράτορα είχε ταχθεί κατά των διώξεων και αυτό του στοίχισε τη ζωή του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία γεννήθηκε στα Μεδιόλανα(Μιλάνο) της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με χριστιανικές αρχές  με καλή θέση στην κοινωνία οπότε και κίνησε το ενδιαφέρον του αυτοκράτορα Καρίνου ο οποίος τον ανέδειξε σε στρατιωτικό.Στη συνέχεια ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.

Διακρίνονταν για τη φιλανθρωπία   και λόγο της ισχυρής θέσης αναδείχτηκε  προστάτης των φτωχών και των πασχόντων χριστιανών, ενώ  βοηθούσε στις ανάγκες της Ρωμαϊκής Εκκλησίας και για τον λόγο αυτό  ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της Εκκλησίας.

Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός, προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που αυτοί δικάζονταν, προς γενική κατάπληξη όλων δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατό του και ένας στρατιώτης του έριξε με  το τόξο και ένα βέλος τον βρήκε στο στήθος. Κατά την παράδοση το σώμα του παρέλαβε κάποια ευσεβής χήρα, η Λουκίνα. Διαπίστωσε όμως, ότι ανέπνεε ακόμα. Αφού τον περιποιήθηκε, μετά από λίγες ήμερες  ανέκτησε τις δυνάμεις  του  επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό  τον οποίο κατηγόρησε  για τη σκληρότητά του με αποτέλεσμα  ο Σεβαστιανός να συλληφθεί και πάλι  και να μαστιγωθεί μέχρι θανάτου. 

Aγιολόγιο

Ιερομαρτύρων Ερμύλου , Μαρτύρων Αλφειού του αναγνώστου, Ευβιότου, Ζακχαίου διακόνου. Κάστορος. Καστούλου του Διαιταρίου, Κλαυδίου, Μαρκελλίνου και Μάρκου, Τραγκυλίνου και Μαρκίας. Νικοστράτου, Ζωής Σεβαστιανού του Συγκλητικού . Σοφίας της θαυματουργού και Τιβουρτίου. Οσίων Φλώρου επισκόπου Αμινσού  και Μιχαήλ του συγκέλλου και ομολογητού.

Ποιοί γιορτάζουν 

 Σεβαστιανός, Σεβαστός, Σεβαστή, Σέβη, που γιορτάζουν και στις 26 Φεβρουαρίου (Αγίου Σεβαστιανού δουκός) Φλώρος, Φλώρα, που γιορτάζουν και στις 18 Αυγούστου (Μαρτύρων Φλώρου και Λαύρου).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ