«Το ζήτημα της καύσης των νεκρών δεν αποτελεί δογματικό ζήτημα για την Ορθόδοξη πίστη, η οποία επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ετε­ρόδοξους να διαθέ­τουν το σώμα τους μετά θάνατον κατά όποιον τρόπο επιθυ­μούν, σύμφωνα με τα ήθη και τις παρα­δόσεις τους. Απλά η Εκκλησία της Ελλά­δας διατυπώνει την ξεκάθαρη άποψη ότι η καύση των νεκρών απάδει με την Ορθό­δοξη παράδοση και διδασκαλία. Κατό­πιν τούτων, το Χρι- στιανοδημοκρατικό Κόμμα αντιλαμβά­νεται πλήρως το δι­καίωμα του κάθε ανθρώπου να διαχει­ριστεί το σώμα του μετά θάνατον κατά όποιον τρόπο επιτρέ­πει η πίστη του, αλλά καταφανώς στηρίζει και υποστηρίζει την θέση της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλη­σίας για την ταφή των νεκρών».

Αυτά, μεταξύ άλλων σχολίασε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, ερωτώμενος σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών, θυμίζοντας μάλιστα ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε τονίσει από το 2006, όταν είχε ψηφιστεί ο πρώ­τος νόμος, ότι εμμέσως πλην σα­φώς και η παράδοση αποτελεί «δόγμα». «Μήπως η μακραίω­νη παράδοσις εμμέσως οδηγεί σε μία πολύ σοβαράν υπόστασιν της ταφής και όχι της καύσεως;» είχε αναρωτηθεί ο Μακαριστός Αρχιε­πίσκοπος, προσθέτοντας πως κά­ποιες παραδόσεις έχουν καθιερω­θεί ως «άγραφο δόγμα».

«Ένα τέτοιο άγραφο δόγμα εί­ναι λοιπόν για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η ταφή» υπογράμμι­σε ο κ. Νικολόπουλος, τονίζοντας πως είναι απολύτως λογική και κατανοητή η αντίθεση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καλείται να παραβεί τις αρχές της, δηλαδή να τελέσει Εξόδιο Ακολουθία για όσους αποφασίζουν να αποτεφρωθούν.

Στον βωμό οικονομικών οφελών, δεν μπορούμε να περιφρονούμε την εθνική και χριστιανική μας παράδοση και συνείδηση. Ο κάθε επίσκοπος δεν είναι εντολοδόχος του κάθε δήμου ή του δημοτικού συμβουλίου και δεν μπορεί να παραβαίνει τις εκκλησιαστικές αρχές και παραδόσεις.

Πεποίθησή μου είναι πως απαιτείται διεξοδική συζήτηση και συνεννόηση. Και πρώτιστα απαιτείται ορθή ιεράρχηση των προβλημάτων. Όπως σοφά είπε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, μιλώντας για την αξία των λειψάνων, “αλήθεια, τι θα ήταν η Πάτρα χωρίς την κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου; Τι θα ήταν η Ζάκυνθος χωρίς το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Διονυσίου ή η Κεφαλληνία χωρίς το λείψανο του Αγίου Γερασίμου και η Κέρκυρα χωρίς τον αγγέλοις αιδέσιμο θησαυρό της, το επίσης άφθαρτο λείψανο τουΑγίου Σπυρίδωνος;”

Η Ορθοδοξία τιμάει και σέβεται το ανθρώπινο σώμα και μετά θάνατον και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό απόόλους. Ενώ εξίσου σοφά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, τόνισε: “Αντί να επενδύουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε σε ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν”».