Αν και από τις 12 Οκτωβρίου οι ναοί των κοιμητηρίων πέρασαν στην αρμοδιότητα των μητροπόλεων  οι υπάλληλοι  που μέχρι τότε ανήκαν στους δήμους  σήμερα είναι στον αέρα .Ο λόγος;

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει εκδώσει ακόμη τη διαπιστωτική πράξη προκειμένου να επικυρωθεί η μεταβίβαση των κοιμητηριακών ναών μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία και το παγκάρι, αλλά και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, από τους δήμους σε αυτήν.  Έτσι, επικρατεί αλαλούμ στους δήμους. Στον Δήμο Αθηναίων οι υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά από τον προϋπολογισμό του, με τη νομική φόρμουλα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη μεταφορά τους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά σε άλλους δήμους, όπως του Ζωγράφου ή του Περιστερίου, οι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Νοέμβριο.

Βέβαια, η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο από τη 15η Οκτωβρίου 2020, όπου ενημερώνει την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως και τις μητροπόλεις για το τι πρέπει να κάνουν. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει πράξει τα δέοντα προκειμένου να καταστεί καθολικός διάδοχος των κοιμητηριακών ναών και ταυτόχρονα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μόνιμους υπαλλήλους, προς τους οποίους πρέπει να καταβάλλει τη μισθοδοσία.

Στη σχετική εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται ότι για τη μεταβίβαση πρέπει να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη βάσει της οποίας «από τη 12η Οκτωβρίου 2020 η κάθε Ιερά Μητρόπολη καθίσταται ο δικαιούχος και υπόχρεος των εσόδων και εξόδων των υπαρχόντων εντός των ορίων της μη ενοριακών κοιμητηριακών ιερών ναών και από την 1η Δεκεμβρίου 2020 καθίσταται ο εργοδότης των δημοτικών υπαλλήλων των κοιμητηριακών ναών». Να σημειωθεί ότι η 12η Οκτωβρίου αφορά τη μεταβίβαση του παγκαριού και των λοιπών διαχειριστικών ζητημάτων που πρέπει να παραδώσει ο δήμος στην Εκκλησία.