«Εάν δεν γίνει κάτι που να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γιατί οι άνθρωποι που πορεύονται σύμφωνα με το ρεύμα της παγκοσμιοποίησεως, της πανθρησκείας και της νέας εποχής θέλουν να κάνουν τον μετάνθρωπο όπως λένε, τον μεταλλαγμένο άνθρωπο, να κάνουν τον άνθρωπο που θα είναι ένα ρομπότ που δεν θα έχει συναισθήματα, δεν θα έχει ιδανικά, δεν θα έχει αρετή, δεν θα έχει αγιότητα, δεν θα έχει χάρη, δεν θα έχει την ευλογία του θεού»

Για  μια ακόμη φορά ο μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ  επέκρινε με δριμύτητα  το εμβόλιο αυτή τη φορά γιατί  εκτός των άλλων αυτό παράγεται"με το προϊόν των εκτρώσεων".

 Ο Μητροπολίτης μιλώντας στους πιστούς τόνισε  ότι οι ορθόδοξοι Χριστιανοί αντί του «μολυσμένου» εμβολίου έχουν την Θεία Κοινωνία, το Βάπτισμα, των Μύρωμα, τον Αγιασμό για προστασία ενώ πρέπει να επικαλούνται τον Άγιο Νικηφόρο τον λεπρό!

Ο κ.Σεραφείμ δικαιολόγησε την αντιδρασή του επικαλούμενος   μιά είδηση που ήρθε από την Ιταλία και επιβεβαίωσε ο Πάπας:«Μια είδηση απ' τη γειτονική Ιταλία από Oρθοδόξους Xριστιανούς που επικοινωνούν μαζί μου, είπαν το εξής με ανησυχία μεγάλη: Τα νέα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν από σήμερα και άρχισε από τους άρχοντες η χρήση, γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων. Είναι πολύ φοβερό αυτό αδελφοί μου, έχουν ανησυχήσει οι χριστιανοί της Δύσης και απευθύνθηκαν είς τον αρχηγό τους τον Πάπα και εκείνος τους καθησύχασε και τους λέει έτσι είναι αλλά  κατ' οικονομίαν θα το δεχθούμε για την υγειά των ανθρώπων.Αυτό είναι μεγάλο λάθος βεβαίως εκείνος βρίσκεται εκτός της Μιας Αγίας καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη γνώμη του αλλά εμείς οι ορθόδοξοι δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο», τόνισε .

Ο Ιεράρχης μίλησε  "μολυσμό"  που έρχεται μέσα από το σώμα μας:   «Μιλάνε κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν την θεοσέβεια, την καλλιέργεια, την μόρφωση κατά Θεόν λένε ότι προέρχεται μολυσμός από τη θεία κοινωνία και ήθελαν να σταματήσει η θεία κοινωνία μέχρι να βγει το εμβόλιο, όμως αγαπητοί μου αδελφοί θα έπρεπε περισσότερο να ανησυχήσουν για τον μολυσμό πού έρχεται όταν μέσα στο σώμα μας θα περάσει αυτό το υλικό που προέρχεται από σκοτωμένα και εσφαγμένα έμβρυα διότι είναι φόνοι αυτά τα οποία γίνονται.»

Εξ αυτού  του λόγου, όπως είπε,"εγώ προσωπικά σαν επίσκοπος σας, σας λέγω ότι δεν θα κάμω το εμβόλιο αν έχει αυτή την προέλευση".

Για να κάνει το εμβόλιο και για να το υπερασπιστεί ξεκαθάρισε: Αν δεν βρεθεί κάτι άλλο από εγγυημένη ομάδα χριστιανών ιατρών, κληρικών και λαικών που εζήτησα από την Ιερά Σύνοδο, που να μας διαβεβαιώσει πλήρως ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα, τότε δεν θα το κάνουμε... δεν είμαστε κατά των εμβολίων... αλλά δεν θέλουμε αυτό το μολυσμό, δεν θέλουμε αυτό το οποίο είναι κάτι το μιαρό».