Εκκλησία και κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή μετά την απόφαση της ΔΙΣ να μην πειθαρχήσει στην απόφαση για κλειστούς ναούς τα Θεοφάνεια. Οι μητροπολίτες δηλώνουν ανένδοτοι και η κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους οτι σέβεται την Εκκλησία.Όλα θα ξεκαθαρίσουν αύριο με τις δύο πλευρές να μην επιθυμούν ρήξη.

Παρά τις προθέσεις  οι Ιεράρχες θα πειθαρχήσουν στην εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου που θέλει τους ναούς ανοικτούς τα Θεοφάνεια  όπως και τις προηγούμενες μέρες.  Οι Ιεράρχες έχουν καταστήσει σαφές οτι θα αγνοήσουν την απόφαση της κυβέρνησης  . Για τον λόγο αυτό οι  ναοί  σε όλη τη χώροι θα είναι ανοικτοί για 25 άτομα  και 50 στους καθεδρικούς αλλά δεν θα τελεστούν αγιασμοί σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως σε θάλασσες και ποτάμια.

Από την πλευρά της η Αστυνομία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τα μέτρα ωστόσο η ηγεσία της ΕΛΑΣ προσβλέπει στη συνάντηση που θα έχουν  στην ορκωμοσία  ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο ( αν αυτός παραστεί) ή με τους εκπροσώπους του.

Όπως και να έχει   στις προθέσεις του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μην υπάρχουν εντάσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή από την στιγμή που δεν θα γίνουν αγιασμοί.

Η κυβέρνηση η οποία αντέδρασε στην απόφαση της Συνόδου αλλά  όλα δείχνουν πως η Αστυνομία θα περιοριστεί σε διακριτική παρουσία  και δεν προτίθεται να πάει σε ανοικτή σύγκρουση με την Εκκλησία  εν όψει και των εμβολιασμών. Ήδη έχουν αρχίσει επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για να βρεθεί μια λύση.

Από την πλευρά τους οι Ιεράρχες στηρίζουν την απόφαση ΔΙΣ και ασκούν πιέσεις στον Ιερώνυμο να μην υποχωρήσει . Στο πλευρό του βρίσκονται και το σύνολο των πιστών οι οποίοι θεωρούν οτι η Εκκλησία όλο αυτό το διάστημα τήρησε όλα τα μέτρα.

Όλα όσα προηγήθηκαν

 

Φρένο της κυβέρνησης στο αντάρτικο της Εκκλησίας

 

 «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνηση στο «αντάρτικο» που κήρυξε η  Εκκλησίας για τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Θεοφάνια.

Αναλυτικά η κυβερνητική απάντηση:

Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις Λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Νωρίτερα, η ΔΙΣ, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τάχθηκε κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των ιερών ναών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την πολιτεία και εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητεί από την πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω ΚΥΑ, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα, αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο ελληνικό κράτος και κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους», επισημαίνεται στην απόφαση των ιεραρχών

Aντάρτικο και από την Εκκλησία της Κρήτης για τα Θεοφάνεια

Μετά την Εκκλησία της Ελλάδος  και η Εκκλησία της Κρήτης του κλίματος του Πατριαρχείου εκφράζει  με έντονο τρόπο τη διαφωνία της για το κλείσιμο των ναών τα Θεοφάνεια τονίζοντας. 'Οπως αναφέρεται  σε ανακοίνωση που εξέδωσε οι  Ιεροί Ναοί στην Κρήτη θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων των μέτρων, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει η προηγούμενη Κ.Υ.Α.).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τη θλίψη Της για την αιφνίδια ανατροπή αυτών που νομοθέτησε η ίδια η Ελληνική Πολιτεία επισημαίνοντας οτι  ¨"συντάχθηκε, καθ᾽ όλο αυτό το διάστημα, με τα μέτρα της Πολιτείας, με γνώμονα και κριτήριο τη διαφύλαξη του αγαθού της υγείας και την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας, κατηγορούμενη μάλιστα, από διάφορα πρόσωπα ότι αρνήθηκε την ευθύνη και την αποστολή Της, κάνοντας υπερβολικές «παραχωρήσεις».

Ετσι , όπως τονίζεται "η Εκκλησία της Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση της Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία της Εορτής των Θεοφανείων και για το λόγο αυτό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων των μέτρων, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει η Κ.Υ.Α.). Η Εκκλησία της Κρήτης, θα διασφαλίσει με υπευθυνότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, την τήρηση των μέτρων και κατά τη μεγάλη αυτή Εορτή"

Στο μεταξύ ανακοίνωση  κατά της απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ζητά να επιτραπεί η παρουσία των πιστών στους ναούς εξέδωσε  το ΚΙΝ.ΑΛ το οποίο κατηγορεί τη Σύνοδο για αδιανόητη απόφαση:

«Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της Κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα», αναφέρει.