Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) υποτίμησε τον κίνδυνο του COVID-19, λόγω του οποίου πέθανε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, δύο επίσκοποι, δεκάδες ιερείς και μοναχοί, δήλωσε ο τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας, Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος.

Υπενθυμίζεται πως μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Ειρηναίου η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας εξέλεξε τον Μητροπολίτη Dabar-Bosnia Χρυσόστομο ως locum tenens (τοποτηρητή) του πατριαρχικού θρόνου μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη, η οποία προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο αν και λόγω κορονοϊού αυτό καθίσταται δύσκολο αν όχι απίθανο.

«Υπήρξαν λάθη. Πρέπει να παραδεχτώ ότι υποτιμήσαμε τον κορονοϊό και δεν συνειδητοποιήσαμε τον κίνδυνο του. Δεν καταλάβαμε τι φέρνει ο κορονοϊός, ότι μιλάμε για έναν ιό δολοφόνο που σκότωσε τον προκαθήμενό μας (Πατριάρχη Ειρηναίο) , τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, τον Επίσκοπος (Βαλέβσκι) Μιλούτιν, δεκάδες ιερείς, μοναχούς και μοναχές. Ίσως ό, τι συνέβη είναι το κόστος της μη συμμόρφωσής μας με τα μέτρα που καθόρισαν τις επιδημιολογικές υπηρεσίες ", δήλωσε ο Μητροπολίτης στην πύλη Nova.rs.

Σημείωσε ότι όταν εισήχθησαν περιορισμοί στην επίσκεψη σε ναούς σε άλλες χώρες, υπήρχαν «δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι σε σερβικές εκκλησίες».

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι υποστηρίζει τη διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού και είπε ότι θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού το συντομότερο δυνατό. Ο Χρυσόστομος εξήλθε από το νοσοκομείο στις 10 Δεκεμβρίου, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για κορονοϊό. Έγινε ο πέμπτος κληρικός της Σερβικής Εκκλησίας που νοσηλεύτηκε με COVID-19. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος πέθανε από τις συνέπειες της νόσου στις 20 Νοεμβρίου.