Αρχική » Νέα εποχή και για την ορθοδοξία με τον Μπάιτεν;

Νέα εποχή και για την ορθοδοξία με τον Μπάιτεν;

από christina

Η ορκωμοσία  του Τζο Μπάιτεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ γέννησε ελπίδες  και στην ορθόδοξη Εκκλησία και κυρίως στο Φανάρι που είναι πάντα καλές σχέσεις μαζί του. Πολλοί στην Πόλη αλλά και εδώ στην Ελλάδα εκτιμούν οτι ο Βαρθολομαίος  θα βρει έναν σύμμαχο στην επίθεση που δέχεται από το Κρεμλίνο αλλά και το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο τον κατηγορεί οτι είναι υποχείριο των ΗΠΑ, λόγω του ουκρανικού. Όπως και να έχει όλοι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες για τις ορθόδοξες κοινότητες αλλά και την προστασία των μνημείων.Το θέμα είναι αν ο Μπάιτεν θα αναβαθμίσει την “εκκλησιαστική διπλωματία” ή θα συνεχίσει στη γραμμή Τράμπ που πού άφηνε χώρο στη Μόσχα.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιτεν ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση ,σε αντίθεση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν  οποίος βρήκε να πει οτι οι χριστιανοί θα επισκέπτονται τον ναό σύμβολο δωρεάν. Μοιραία τώρα που ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε όλη την ορθόδοξη κοινότητα γεννιούνται ελπίδες.

 Ο Μπάιτεν διατηρούσε  και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να τα πει τον ερχόμενο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Αμερική για την τέλεση των εγκαινίων του ναού του Αγίου Νικολάου στο “σημείο μηδέν” και εκεί  θα έχουν να τα πουν για όλα τα θέματα.

 

Ο ηγέτης της Αμερικής  κατά την προεκλογική του εκστρατεία  είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».Για το Φανάρι η εξαγγελία αυτή είναι μια θετική εξέλιξη.Αλλωστε στο πρόσωπο του Μπάιτεν  έχει βρεί έναν ισχυρό υποστηρικτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσφέροντας αμέριστη στήριξη στο Φανάρι για να επιτελεί τον ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και μεταξύ άλλων έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.Είναι δεδομένο ωστόσο οτι με τον Μπάιτεν η εκκλησιαστική διπλωματία θα είναι πιο ενισχυμένη ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων όπου το πάνω χέρι έχει η Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σερβία το τοπικό Πατριαρχείο είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Μόσχα όπου εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα με δεδομένο οτι  το Κρεμλίνο επισήμως κατηγορεί τις ΗΠΑ οτι  προσπαθεί να υποσκάψει την ενότητα της ορθοδοξίας.Για τον λόγο αυτό  και με αιχμή τη Σερβία , η Μόσχα επιδιώκει την αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια  με ταυτόχρονη μείωση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήδη  το Κόσσοβο και τα Σκόπια έχουν ζητήσει  να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουκρανίας   και να αποκτήσουν την αυτοκεφαλία τους. Το Φανάρι έχει αποκλείσει προς το παρόν κάτι τέτοιο γιατί αυτό θα οδηγούσε σε σχίσμα  με τη Ρωσία να έχει το πάνω χέρι στα Βαλκάνια , αλλά και τη Συρία και σε άλλες χώρες  καθώς μορεί να διαθέσει χρήματα αλλά και κάθε άλλου είδους βοήθεια.Ειδικά στη Συρία έχει στην ουσία αναλάβει την ανακατασκευή των ναών που έχουν καταστραφεί  λόγω του πολέμου.Στα Βαλκάνια εκτός της Σερβίας διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ρουμανία  αλλά και τη Βουλγαρία η οποία όμως στηρίζει τα Σκόπια στην κόντρα τους με το Βελιγράδι.  

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν τη Ρωσία να διαμορφώνει τον εκκλησιαστικό χάρτη στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή ή όπου οι ορθόδοξοι έχουν ανάγκες. Θα παρέχει κάθε στήριξη στο φανάρι στην κόντρα της με τη Μόσχα για την Ουκρανία ενώ ενδιαφέρον έχει για τη Γεωργία.Από τις συμμαχίες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα μεταξύ των Εκκλησιών  θα εξαρτηθούν πολλά. Όπως και να έχει , εκτός των άλλων, ανακατατάξεις θα υπάρχουν και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ