Αρχική » Παίρνουν ζωή τα μοναστήρια της Ηπείρου

Παίρνουν ζωή τα μοναστήρια της Ηπείρου

από christina

 

Εγκρίθηκε η  προγραμματική  σύμβαση  μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου Πωγωνίου, για την υλοποίηση του έργου «συντήρηση – αποκατάσταση υφισταμένων κτιρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Βελλάς Ιωαννίνων», συνολικού προϋπολογισμού  2.800.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Η Μονή Βελλάς, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου   και πανηγυρίζει στις 16 Αυγούστου, 8 Σεπτεμβρίου, 12 Δεκεμβρίου και 25 Ιανουαρίου,  ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και ως το 1713 αποτελούσε έδρα ομώνυμης Επισκοπής.

Επίσης εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, για την υλοποίηση των έργων «Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου» προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και «Κατασκευή υπογείου συστήματος περιμετρικής αποστράγγισης στο καθολικό της Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου»,προϋπολογισμού  5.900 ευρώ.

Ο ναός, τύπος της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, νάρθηκα και ανοιχτή κιονοστήρικτη στοά στη νότια πλευρά του, που είναι το μόνο κτίσμα της Μονής, το οποίο σώζεται σήμερα,  ιδρύθηκε πιθανόν την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το 1156.Καταστράφηκε από άγνωστη αιτία και ξαναχτίστηκε στην αριστερή όχθη του Στρουνιώτικου ποταμού (παραπόταμου του Αράχθου).Ορισμένα τμήματα της τοιχοποιίας του είναι πολύ παλαιά, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κτίσμα των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας.  

 ‘Αλλες παρεμβάσεις

Εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής & Κονίτσης γιατην υλοποίηση του έργου «Επείγουσα αντιστήριξη σε μνημεία Λάκκα Αώου και Ηλιοχώρι»,προϋπολογισμού  55.800 ευρώ.

Εξάλλου εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Ελάτης», προϋπολογισμού  68.200 ευρώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ