Όπως αναμενόταν ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.Προρφύριος λίγες μέρες μετά την εκλογή του επιτέθηκε στο Φανάρι για την αυτικεφαλία της Ουκρανίας και ταυτίστηκε με τις θέσεις της ρωσικής Εκκλησίας.

Σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις έδωσε στίγμα όσον αφορά στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα που ταλανίζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία τονίζοντας πως οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη για τη σερβική εθνική τηλεόραση RTS, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος μίλησε για πολλά θέματα, όπως η κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο διάλογος με την Καθολική Εκκλησία, η διορθόδοξη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης , το ζήτημα της Ουκρανίας, ακόμη και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου.

Σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία που έχει την εσωτερική της τάξη και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των Κανόνων αυτή τη στιγμή. «Οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας. Είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων», δήλωσε ο Σέρβος Πατριάρχης. Πρόσθεσε επίσης ότι «Πολλοί πρόκειται να πουν ότι εμείς είμαστε στη ρωσική πλευρά. Αλλά είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων ».

Όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία, είπε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. “Δεν θα σκέφτομαι μόνος μου, αλλά όλα είναι προϊόν συλλογικής σκέψης… μέχρι στιγμής, όσο γνωρίζω, δεν υπήρξε ποτέ καμία πρωτοβουλία του Βατικανού… και ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε πει ότι θα ήταν καλό και χρήσιμο για τη σχέση μεταξύ των δύο εκκλησιών αλλά αν και πότε ... ο Θεός ξέρει” τόνισε.

Σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και η Κροατία, πρόσθεσε ότι, αν και δεν είναι προφήτης, «παρόμοιες ενέργειες, όπως αυτές στην Ουκρανία, δεν θα συμβούν ξανά, επειδή προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στις σχέσεις των τοπικών εκκλησιών ». Και αυτό θα είναι ένα μάθημα για όλους.

Κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πατριάρχης είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με την πολιτική με την αρχική έννοια, με την έννοια της φροντίδας για το κοινό καλό.
Όσον αφορά τον γάμο του ιδίου φύλου, είπε ότι για την Εκκλησία, ο γάμος ορίζεται στην Παλαιά Διαθήκη μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να καταλάβει ανθρώπους που έχουν τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς έχουν αμέτρητα προβλήματα, πιέσεις και ότι πρέπει να ρυθμίσουν τη δική τους κατάσταση.

Σε πολλά θέματα, πρόσθεσε, ότι η Εκκλησία πρέπει να μιλήσει με όλους, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα και, κυρίως, να μαρτυρήσει την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό.