Αρχική » Νεκρός και άλλος μοναχός στο στο Άγιο Όρος – Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός

Νεκρός και άλλος μοναχός στο στο Άγιο Όρος – Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός

από christina
 
Ενας ακόμη μοναχός , ο τέταρτος από τότε που ξέπσασε η πανδημία έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό.Σε ύφεση το τρίτο κύμα, μετά την πρόσφατη έξαρση που σήμανε συναγερμό στην Αθωνική Πολιτεία. Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί.

 

Ενας ακόμη μμοναχός , ο τέταρτος από τότε που ξέπσασε η πανδημία έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό.Σε ύφεση το τρίτο κύμα, μετά την πρόσφατη έξαρση που σήμανε συναγερμό στην Αθωνική Πολιτεία. Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί.

Θλίψη στην κοινότητα των εγκαταβιούντων στο Άγιο Όρος σκόρπισε η απώλεια ενός ακόμη μοναχού από κορωνοϊό, του τέταρτου από την έναρξη της πανδημίας στην Αθωνική Πολιτεία. Ο ιερομόναχος Χρύσανθος Αγιαννανίτης (φωτογραφία πάνω), από το Ιερό Κελλί Τιμίου Προδρόμου έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 62 ετών, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες δίνοντας τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ο μακαριστός μοναχός, που καταγόταν από τη Μύκονο και είχε φοιτήσει στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των αδελφών του στο Άγιο Όρος, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Στο μεταξύ, από αρμόδιες πηγές διαψεύδεται η πληροφορία που είχε μεταδοθεί αρχικά ότι ο ιός είχε εισαχθεί στο Κελί του Τιμίου Προδρόμου μέσω ενός μοναχού που είχε βγει από το Άγιο Όρος για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του, καθώς ο συγκεκριμένος μοναχός βρέθηκε αρνητικός στο μοριακό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε.

Το συγκεκριμένο Κελλί αποτέλεσε το επίκεντρο της νέας έξαρσης κορωνοϊού, η οποία ξέσπασε στα τέλη Μαρτίου στην Αθωνική Πολιτεία με τουλάχιστον 40 καταγεγραμμένες νέες μολύνσεις σε τρεις εστίες – Κελλιά και Σκήτες, που σήμαναν συναγερμό.

Όπως δήλωσε στο iatronet ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος (φωτογραφία κάτω), σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά, το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ελεγχθεί και βρίσκεται σε ύφεση. “Έχουμε δέκα ενεργά κρούσματα εντός Αγίου Όρους Μοναχών που βρίσκονται σε καραντίνα σε απομονωμένα Κελλιά. Πέντε Μοναχοί νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους ο ένας είναι διασωληνωμένος”, είπε.

 

Το πρόγραμμα εμβολιασμού

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της τρέχουσας φάσης του εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Καρυών, με τη συμμετοχή προς το παρόν να είναι περιορισμένη. Σε σύνολο περίπου 2.000 ανθρώπων – 1.600 εγκαταβιούντων μοναχών και 400 λαϊκών εργαζόμενων – έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 420 -300 μοναχοί και 120 λαϊκοί – οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί στο σύνολό τους μέσα στις επόμενες μέρες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 240 εμβολιασμοί. Άλλες περίπου 100 συμπληρωματικές αιτήσεις εμβολιασμού υποβλήθηκαν εκ των υστέρων από μοναχούς, οι οποίοι αναμένεται να εμβολιαστούν μετά το Πάσχα.

“Από την έναρξη της πανδημίας υπολογίζεται πως έχει νοσήσει ως και το 50% των μοναχών, δηλαδή περίπου 800. Οι συγκεκριμένοι δεν συμμετέχουν στον εμβολιασμό. Από τους υπόλοιπους 800 οι 300 θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το Πάσχα και άλλοι 100 την αμέσως επόμενη περίοδο”, ανέφερε ο κ. Μαρτίνος.

Σε πολλές από τις 20 Ιερές Μονές θεωρείται πως έχει εξασφαλιστεί ένα είδος τοπικής συλλογικής ανοσίας, καθώς έχει νοσήσει το σύνολο των εγκαταβιούντων μοναχών. Οι νέες εστίες στο πλαίσιο του τρίτου κύματος εμφανίστηκαν σε απομονωμένα Κελλιά και Σκήτες, κυρίως στο νότιο τμήμα του Αγίου Όρους, εκτός των κεντρικών εγκαταστάσεων των Μονών.

Με απόφαση του αναπλητωτή διοικητή του Αγίου Όρους έχει παραταθεί ως και τις 10 Μαϊου η αναστολή όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων. Στις πύλες εισόδου διενεργούνται rapid test σε όλους όσους εισέρχονται.


Πηγή: latronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ