Η Ορθόδοξη Εκκλησία, στις 11 Ιουνίου τιμά τη Σύναξη της Παναγίας "Άξιον Εστί". Πρόκειται για τη θαυματουργό και περίπυστο εικόνα του Αγίου Όρους, που φυλάσσεται στο Ναό του Πρωτάτου και αποτελεί κέντρο αναφοράς και πηγή αγιασμού για όλο τον Άθωνα.

Ως προς το ιστορικό της εικόνας:

Ήταν Σάββατο βράδυ, 11 Ιουνίου του 982 μ.Χ. Σε κοντινή απόσταση από τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, ζούσε ένας ενάρετος Ιερομόναχος με το νέο μαθητή του. Το βράδυ του Σαββάτου, ο Γέροντας ξεκίνησε να πάει στην αγρυπνία στο Ναό του Πρωτάτου. Ο μαθητής του που έμεινε μόνος του το βράδυ, δέχτηκε την επίσκεψη ενός αγνώστου μοναχού, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει την νύχτα στο κελλί, επειδή δεν είχε άλλο τόπο να καταλύσει. Νωρίς το πρωί, οι μοναχοί σηκώθηκαν για να κάνουν την ακολουθία του Όρθρου, στο εκκλησάκι του κελλιού. Φθάνοντας όμως στην θ΄ ωδή, ενώ ο μαθητής επρόκειτο να ψάλλει «Την Τιμιωτέραν των Χερουβίμ», μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου, ο επισκέπτης μοναχός, προέβαλε τον κάτωθι ύμνο: « Άξιόν Εστιν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον, και Μητέρα του Θεού ημών». 

Ακούγοντας για πρώτη φορά τα λόγια αυτά ο μαθητής ένιωσε δέος και ζήτησε από τον φιλοξενούμενο να του γράψει τον ύμνο. Καθώς όμως δεν υπήρχε χαρτί, ο μοναχός χάραξε με το δάχτυλο του τα ιερά αυτά λόγια βαθιά και άκοπα σε μια πέτρινη πλάκα, προσθέτοντας : ''Στο εξής έτσι να ψάλλουν όλοι οι Χριστιανοί τον ύμνο της Θεοτόκου.» Λέγοντας αυτά έγινε άφαντος, ενώ σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα του Χριστού πάνω στο τέμπλο της εκκλησίας μεταφέρθηκε αστραπιαία στα αριστερά, και η εικόνα της Θεομήτορος στα δεξιά. Η αυτή διάταξη διατηρείται έως τις ημέρες μας, στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του κελλιού.

Επιστρέφοντας ο Γέροντας ενημερώθηκε από τον υποτακτικό του για όσα συνέβησαν. Αμέσως, μαζί με τον μαθητή του έσπευσε να ανακοινώσει το θαύμα στον Πρώτο του Αγίου Όρους και στους άλλους Γέροντες. Αυτοί έστειλαν την αγγελοχάρακτη πλάκα στον Πατριάρχη και στον αυτοκράτορα της εποχής, έτσι ώστε ο ύμνος να διαδοθεί σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο άγνωστος εκείνος μοναχός δεν ήταν άλλος από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Λίγες ημέρες αργότερα, η εικόνα μεταφέρθηκε στον Πρωτάτο όπου και τέθηκε στο Σύνθρονο του ναού ως Ηγουμένη και Προστάτις όλου του Αγίου Όρους, Το δε κελλί που δέχθηκε την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει από τότε το όνομα «Άξιον εστί» 

Ακολουθεί σύντομο βίντεο, που αναφέρεται, στο πρώτο μέρος, στη θαυματουργό εικόνα "Άξιον Εστί"

Μικρό αφιέρωμα στην Κυρία Θεοτόκο "΄Αξιον Εστί" και "Γοργοϋπήκοο" Δημητρίου Π. Λυκούδη - YouTube