Συναυλία της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Παρόντες στη συναυλία ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής και Υπεύθυνος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών κ. Νικηφόρος Νευράκης και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, ερμηνεύτρια του βυζαντινού και αρχέγονου παραδοσιακού μέλους κ. Νεκταρία Καραντζή.

Στη συναυλία με τίτλο «Τρία Κοντσέρτα για πιάνο και μία Συμφωνία» παρουσιάστηκαν από τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ και Μαέστρο τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο τα υψηλών απαιτήσεων κοντσέρτα: J. S. Bach (HarpsichordConcertoNo.5, inFminor, BWV 1056), J. Haydn (PianoConcertoinDmajor), W. A. Mozart (PianoConcertoNo 12, inAmajor, K 414) και μία από τις πιο γνωστές Συμφωνίες του W.A. Mozart (SymphonyNo 25, inGminor), την οποία ο κορυφαίος μουσικός όλων των εποχών συνέθεσε σε ηλικία 17 ετών.

Η παρουσίαση τριών κοντσέρτων στην ίδια βραδιά αποτελεί διεθνώς ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπέρτατης δυσκολίας, το οποίο πραγματοποιείται σπάνια, λόγω των υψηλών απαιτήσεων δεξιοτεχνίας και αντοχής. Ο βαθμός δυσκολίας όμως εντείνεται όταν ο σολίστ καλείται παράλληλα να διευθύνει τα κοντσέρτα που ερμηνεύει. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, με μία μακρά πορεία και επιτυχημένη διεθνή καριέρα στον χώρο της κλασικής δεξιοτεχνικής πιανιστικής ερμηνείας, απέδειξε για μία ακόμη φορά σε αυτή τη συναυλιά, στο Αθηναϊκό κοινό, το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο, τόσο στην ερμηνεία και την πιανιστική δεξιοτεχνία όσο και στη διεύθυνση της Ορχήστρας, η οποία ανταπόκριθηκε στον Μαέστρο της με τρόπο ιδανικό, για ένα νεοσύστατο συμφωνικό σύνολο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές μελωδικότητας, εκφραστικότητας και πλαστικότητας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για την Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών να τελεί υπό την αιγίδα του. Ο Μαέστρος σημείωσε επίσης: «Ο Μακαριώτατος είναι ένας σημαντικός άνθρωπος για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί διαθέτει διαίσθηση να ξεχωρίζει ό,τι πραγματικά αξίζει. Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε την εποχή που όλα γκρεμίζονταν. Ιδρύθηκε με στόχο να επαναφέρει την ιδιότητα του μουσικού στο προσκήνιο και του πραγματικού ρόλου του, μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα, διαπλοκές και υπαλληλικές νοοτροπίες. Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα δεν πιστεύει στις ασφάλειες και τις εξασφαλίσεις, αλλά πορεύεται με την ιδέα που την τρέφει και την ζωογονεί. Να λειτουργεί δηλαδή ως Συμφωνικό Σύνολο που προτεραιότητά του δεν έχει παρά την αληθινή Μουσική σε υψηλό επίπεδο».

Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού, ενώ ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο για την ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά.

Η συναυλία αφιερώθηκε στον Μακαριώτατο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 8 ετών από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.