Αρχική » Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην αποκάλυψη των παιδεραστών καθολικών ιερέων

Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην αποκάλυψη των παιδεραστών καθολικών ιερέων

από kivotos

Οσκαρική  βραδυά η χθεσινή με μεγάλο νικητή την ταινία Spotlight, η οποία πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας όπως και το Όσκαρ Καλύτερου Σενάριου (στους Josh Singer και Tom McCarthy). Η ταινία βραβεύθηκε καθώς παρουσίαζε με μεγάλη πιστότητα και ένταση ένα πραγματικό γεγονός. Το πως δηλαδή η αμερικανική εφημερίδα Boston Globe αποκάλυψε το 2002 ένα τεράστιο σκάνδαλο στην περιοχή της Βοστώνης με περίπου 90 καθολικούς παιδόφιλους ιερείς, οι οποίοι όμως καλύπτονταν από την καθολική ιεραρχία, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Bernard Law. Η τακτική της Καθολικής Εκκλησίας ήταν -όταν αποκαλύπτονταν οι άθλιες πράξεις των ιερέων της- να αποζημιώσει με μυστική συμφωνία τα θύματα και να μεταθέτει τους ιερείς σε άλλη ενορία, όπου συνήθως συνέχιζαν το… έργο τους. Μάλιστα αυτή η αποκάλυψη ήταν η αιτία να ξεκινήσουν ανάλογες έρευνες σε ολοκληρό τον κόσμο (αλλά και να γίνουν εκατοντάδες καταγγελίες καθώς πολλοί άνθρωποι που είχαν υποστεί ανάλογες φρικιαστικές εμπειρίες τόλμησαν να τις δημοσιοποιήσουν). Τελικά το σκάνδαλο της παιδοφιλίας συγκλόνισε και συγκλονίζει τη  Καθολική Εκκλησία η οποία εξαιτίας του “έχασε” εκατομμύρια πιστούς.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μάικλ Κέην, ο Μαρκ Ρούφαλο και η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, οι οποίοι ενσαρκώνουν τους δημοσιογράφους της ειδικής μονάδας ερευνών Spotlight, της εφημερίδας και την πολύμηνη έρευνα τους, η οποία βραβεύθηκε και με Πούλιτζερ.

«Αυτή η ταινία έδωσε φωνή σε όσους υπέστησαν το σκάνδαλο. Και το Οσκαρ που κέρδισε, μεγαλώνει τη φωνή τους και μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα γίνει χορωδία που θα φτάσει ως το Βατικανό», δήλωσε ο συμπαραγωγός της ταινίας Michael Sugar, ο οποίος παρέλαβε το Οσκαρ, στην τελετή της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου. «Είναι καιρός να αποκατασταθούν αυτά τα παιδιά και να εφαρμοστεί ο νόμος», πρόσθεσε.
«Δείξτε μου ότι ήταν συστηματικό, ότι ερχόταν από ψηλά στην ιεραρχία», λέει, μέσα στην ταινία, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, προς την ομάδα των δημοσιογράφων. Ξεροκέφαλος και αποφασισμένος, ο αρχισυντάκτης ωθούσε τους δημοσιογράφους του να είναι υπομονετικοί και να κάνουν προσεκτική και εξονυχιστική έρευνα για το σκάνδαλο παιδεραστίας.

Η Ρέητσελ ΜακΑνταμς χαρακτήρισε υπόδειγμα έμπνευσης την δημοσιογράφο Sacha Pfeiffer, την οποία ενσαρκώνει. «Μίλησε με πολλούς άντρες που είχαν δυσκολία να μιλήσουν και να εμπιστευτούν σε κάποιον κάτι τόσο τραυματικό.Ακουγε με συμπόνοια» δήλωσε η σταρ.

Ο ηθοποιός Μαρκ Ρούφαλο, ο οποίος παρολίγο να πάρει το Οσκαρ δεύτερου καλύτερου ρόλου, υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι του Globe δεν βγήκαν άθικτοι από την έρευνά τους: «Τους κόστισε προσωπικά να αποκαλύψουν αυτή την ιστορία», είπε. «Ηταν συναισθηματικά δύσκολο να ακούς τις ιστορίες τόσων ανθρώπων που η ζωή τους είχε καταστραφεί από την παιδική τους ηλικία», εξήγησε ο Walter Robinson, ένας δημοσιογράφος, μέλος του Spotlight, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι.
«Η γυναίκα μου είναι νοσοκόμα και πιστεύει ότι έχουμε υποστεί ένα μετα-τραυματικό στρες» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. Πιστεύει ότι η επιδημία παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία είναι ακόμη πολύ υποτιμημένη: «Σε πολλά μέρη, οι περιπτώσεις που εντοπίζονται είναι πολύ λίγες γιατί η Εκκλησία δεν έχει ακόμη υποχρεωθεί να πει την αλήθεια. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες και σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ», κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Στη φωτό κάτω ηθοποιοί της ταινίας και οι πραγματικοί δημοσιογράφοι της Boston Globe

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ