Αρχική » Αντιδρούν σε ανέγερση τεράστιου μεταλλικού σταυρού οι Μουσουλμάνοι των Σκοπίων

Αντιδρούν σε ανέγερση τεράστιου μεταλλικού σταυρού οι Μουσουλμάνοι των Σκοπίων

από kivotos

Μερικές χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το απόγευμα σε δύο δήμους των Σκοπίων – οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κατοικούνται από αλβανικό πληθυσμό – για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην ανέγερση ενός μεγάλου μεταλλικού σταυρού σε τοποθεσία του δήμου Μπούτελ των Σκοπίων.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές ξήλωσαν την προστατευτική περίφραξη στο σημείο όπου άρχισε να κατασκευάζεται ο σταυρός και έστησαν αντίσκηνα όπου θα παραμείνουν έως ότου δεν αποσυρθεί η απόφαση για την κατασκευή του σταυρού, όπως ανέφεραν. Μάλιστα ξαναγέμισαν την τάφρο που είχε ανοιχτεί για τα θεμέλια. Τη διαδήλωση οργάνωσε το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.


 
Η ανέγερση του μεταλλικού σταυρού, το ύψος του οποίου θα ανέρχεται στα 55 μέτρα, έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες Αλβανών των Σκοπίων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.  Οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, χαρακτηρίζουν ως πρόκληση την κατασκευή και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο του Μπούτελ να επανεξετάσει την απόφαση του για την ανέγερση.
 
Ο σταυρός αυτός άρχισε να κατασκευάζεται το προηγούμενο Σάββατο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων. Μάλιστα, μετά την τελετή έναρξης των εργασιών  ξυλοκοπήθηκε από μία ομάδα Αλβανών ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μπούτελ. 
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σημειώνουν ότι αφορμή για την κατασκευή του σταυρού  αποτέλεσε η τοποθέτηση, πρόσφατα, ενός μεταλλικού δικέφαλου αετού σε περιοχή του διπλανού Δήμου Τσάιρ, ο οποίος κατοικείται στην πλειοψηφία του από Αλβανούς. Ο δικέφαλος αετος, ο οποίος είναι το εθνικό σύμβολο της Αλβανίας, είχε προκαλέσει τη δυσφορία και τις αντιδράσεις του σλαβικού πληθυσμού της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ