Ένα σημαντικό ψήφισμα υιοθέτησε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όταν ομόφωνα (με ψήφους 383-0) αποφάσισε ότι η καταδίωξη που ασκεί η ISIS στη Συρία, σε χριστιανούς, κούρδους και Γεζιντί αποτελεί γενοκτονία. Το ψήφισμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το State Department να αναγνωρίζει αυτή τη γενοκτονία. Μάλιστα έχει τεθεί η 17η Μαρτίου ως τελική ημερομηνία για να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Αν η αμερικανική κυβέρνηση δεχθεί την θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν θα πρόκειται για κάποια κενή περιεχομένου διπλωματική δήλωση, αλλά για ένα βήμα προς την ανάληψη και μεγαλύτερης στρατιωτικής δράσης κατά της ISIS, καθώς υπάρχουν οι σχετικές νομικές δεσμεύσεις.

Το ψήφισμα στη Βουλή πέρασε ομόφωνα καθώς είχε την στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) ενώ τουλάχιστον 3 από τους υποψηφίους για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο έχουν δημόσια ταχθεί υπέρ του. Συγκεκριμένα η Χίλαρι Κλίντον από τους Δημοκρατικούς και οι Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρούζ από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν καλέσει δημόσια την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη δράση της ISIS.

Η τελευταία φορά που αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε ως γενοκτονία ήταν αυτή με τις φυλετικές σφαγές στο Σουδάν το 2004. Τότε όμως είχε αρνηθεί να αναλάβει μονομερή δράση. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς οι κτηνωδίες της ISIS έχουν οδηγήσει σε θάνατο χιλιάδες χριστιανούς, κούρδους και Γεζιντί ενώ ο χριστιανικός πληθυσμός της Συρίας έχει στο μεγαλύτερο μέρος του φύγει από τη χώρα.