Το ελληνικό εθνόσημο φορούν πλέον οι φοιτητές της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κινσάσα στο Κονγκό! Κι αυτό καθώς η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα για την παραχώρηση εμφανίσεων της Εθνικής Ομάδας και αθλητικού υλικού προς τους φοιτητές του Ιδρύματος. Το αίτημα είχε υποβληθεί κατά την κοπή της πίτας της ΕΠΣ Ξάνθης πριν περίπου ένα μήνα.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης πραγματοποίησε πρόσφατα ιεραποστολικό ταξίδι στην αφρικανική χώρα και μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο της Κινσάσα και παρέδωσε ιδιοχείρως το υλικό, που παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες του Ξανθιώτη προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο μητροπολίτης Ξάνθης εκφράζει την ευχαριστία του, καθώς και των φοιτητών για την ευγενή χειρονομία της Ομοσπονδίας. Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κινσάσα λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2007 με Έλληνες και ντόπιους καθηγητές και φοιτητές από την αφρικανική χώρα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ευχαριστήρια επιστολή του ο κ. Παντελεήμων: «Η χορηγία της Ε.Π.Ο. έδωκε μεγάλην χαράν εις τους αγαπώντας ιδιαιτέρως το ποδόσφαιρον αφρικανούς φοιτητάς. Το δε ελληνικόν εθνόσημον, το οποίον μεθ’ υπερηφανείας φέρουν εις τα στήθη των οι φοιτηταί εις τα βάθη της Αφρικής αποτελεί πλέον εν ακόμη σημείον παρουσίας του ελληνισμού εις την ήπειρον των μεγάλων αθλητών».

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Γκιρτζίκης με αφορμή επ’ ευκαιρία αυτής της δράσης: «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τη συνεργασία της Εκκλησίας, αλλά και ιδιωτικών εταιριών. Για το επόμενο χρονικό διάστημα θέτουμε σε πιο οργανωμένη βάση την υλοποίηση δράσεων “ποδοσφαιρικής κοινωνικής ευθύνης”, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί η UEFA, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του αθλήματος, με τη μέγιστη δυνατή προσφορά στην κοινωνία».