Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) στη φιλόξενη ενοριακή αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Προ της ενάρξεως των εργασιών έγινε προσευχή και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων μελών του ΙΣΚΕ.

Τις εργασίες της Γ.Σ. διηύθυνε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, π. Ευάγγελος Φεγγούλης, λόγω ασθενείας του προέδρου, π. Ιωάννου Κατωπόδη, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη του ΙΣΚΕ καθώς και την αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης με επικεφαλής τον πρόεδρό της, π. Ζαχαρία Αδαμάκη.

Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την πορεία του Συνδέσμου, όπως:

  1. Η Διοίκηση του ΙΣΚΕ να προχωρήσει στην αποστολή προσωπικής ενημερωτικής επιστολής σε κάθε κληρικό, προκειμένου να τον θέσουμε ενεργά δίπλα μας, συμμέτοχο στις όποιες διεκδικήσεις μας.
  2. Να συγκροτηθεί, αν είναι δυνατόν και στο επόμενο Δ.Σ. του ΙΣΚΕ, Επιτροπή που θα προγραμματίσει επισκέψεις στους μητροπολίτες όλης της χώρας ώστε να τους ενημερώσει για τον ΙΣΚΕ και το έργο του, αλλά και να πείσει όσους έχουν αρνητική άποψη για τον Σύνδεσμό μας.
  3. Να μειωθεί το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον ΙΣΚΕ από 15 σε 10 ευρώ, γιατί στους καιρούς που ζούμε περνάμε δύσκολα.
  4. Θα πρέπει να συσταθεί στον Ιερό μας Σύνδεσμο Ταμείο Αλληλεγγύης, απαραίτητα χρήσιμο για το παρόν και το μέλλον των αδελφών μας.
  5. Το ιστολόγιο του ΙΣΚΕ θα πρέπει να γίνει ειδησεογραφικό, επισκέψιμο από κάθε κληρικό που θα προσφύγει σε αυτό να ενημερωθεί για την εκκλησιαστική επικαιρότητα, για δράσεις από Μητροπόλεις και Ενορίες, για τα μισθολογικά κλιμάκια, τα συνταξιοδοτικά, το εφάπαξ.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, γραμματέα της Σ.Ε. Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου. Ο π. Σπυρίδων ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα: «Το σύγχρονο ποιμαντικό έργο του ιερέα».

Χαιρετισμό στη Γ.Σ. απηύθυνε εκ μέρους των Κληρικών της Κρήτης ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης. Ο π. Ζαχαρίας επεσήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που βρίσκονται παρέα με τον ΙΣΚΕ. Στην Εκκλησία της Κρήτης υπάρχουν ήδη 8 Σύνδεσμοι στις 9 Μητροπόλεις, οι οποίοι συνέστησαν την Ένωση, η οποία εκπροσωπεί 900 κληρικούς, αφού κάθε κληρικός όταν χειροτονείται, γίνεται αυτοδίκαια μέλος του τοπικού Συνδέσμου. Ο π. Ζαχαρίας παρέθεσε στη συνέχεια τις θέσεις-αιτήματα της Ένωσης, οι οποίες συμπίπτουν με τις θέσεις-αιτήματα του ΙΣΚΕ και κάλεσε σε συμπόρευση για την επίτευξή τους.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΚΕ, π. Γεώργιος Σελλής, ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία του για τους λόγους που οι κληρικοί της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν έχουν πυκνώσει τις τάξεις του ΙΣΚΕ ή και εμποδίζονται σε αυτό.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τον λόγο έλαβαν ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, π. Αντώνιος Χρήστου και ο ταμίας του ΙΣΚΕ, π. Μιχαήλ Μετζάκης για τον Απολογισμό του οικονομικού έτους 2015. Ο Απολογισμός και η έκθεση της Εξ. Επιτροπής, καθώς και ο Προϋπολογισμός του 2016, που παρουσίασε ο ταμίας, εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Την απαρίθμηση των προς ψήφιση και λήψη απόφασης ζητημάτων επεχείρησε ο εκπρόσωπος Τύπου, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα προς ψήφιση θέματα.

Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, εκπρόσωπος του ΙΣΚΕ στο ΤΠΔΥ, ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την απειλούμενη κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας του ταμείου μας, της χορήγησης του εφάπαξ, τα νέα μισθολογικά κλιμάκια.

Η Γενική Συνέλευση ύστερα από την ενημέρωση και τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε αποφάσισε ομόφωνα:

1. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από κοινού με την Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους δίκαιους αγώνες του λαού για εργασία και αξιοπρέπεια, σε όλο τον αγροτικό κόσμο, αλλά και σε κάθε επαγγελματική ομάδα που αγωνίζεται για τα δίκαιά της.

2. Με αφορμή τη σχετική εγκύκλιο της ΔΙΣ περί πλήρους απαγορεύσεως της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, η Γ.Σ. του ΙΣΚΕ έχοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες κληρικών σε όλη την Ελλάδα, εκφράζει την αντίθεσή της, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια απαγόρευση προσβάλλει τα δικαιώματα των κληρικών ως ελεύθερων πολιτών, την ιστορία και προσφορά του ιερού κλήρου στους αγώνες του Έθνους και δηλώνει την πρόθεσή του ΙΣΚΕ να προσφύγει εναντίον της εγκυκλίου στο Σ.τ.Ε.

3. Ο ΙΣΚΕ θα προασπίσει το δικαίωμα των μελλοντικών συνταξιούχων κληρικών έναντι της απόπειρας κατάργησης της οικονομικής αυτοτέλειας του ταμείου (ΤΠΟΕΚΕ), ενώ θα παρέμβει προς κάθε κατεύθυνση και προς τη Δικαιοσύνη για τον σκοπό αυτό.