Αρχική » Μόσχα: Η Εκκλησία ζητά την αλλαγή ονόματος ενός σταθμού μετρό

Μόσχα: Η Εκκλησία ζητά την αλλαγή ονόματος ενός σταθμού μετρό

από kivotos

Τη μετονομασία μιας συνοικίας της Μόσχας –και του σταθμού μετρό που την εξυπηρετεί – έχουν ζητήσει οι απόγονοι του τελευταίου Τσάρου της χώρας, του Νικολάου Β’. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη συνοικία Voikovskiy, η οποία έχει πάρει το όνομα της από τον Pyotr Voikov, ένα στέλεχος της επανάστασης των Μπολσεβίκων, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την δολοφονία του Νικολάου και της οικογένειας του. Μάλιστα το όνομα του έχει βρεθεί κάτω από ένα έγγραφο παραγγελίας οξέως που χρησιμοποιήθηκε για να εξαφανιστούν τα σώματα των εκτελεσθέντων. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου των απογόνων των Ρομανώφ, η αλλαγή ονόματος πρέπει να γίνει καθώς «πρέπει να καθαριστεί ο χάρτης της Μόσχας από το όνομα ενός ανθρώπου που έλαβε μέρος στην καταπίεση της εποχής και οργάνωσε τη δολοφονία της οικογένειας του τελευταίου Τσάρου».

Η ιδέα για την μετονομασία του σταθμού μετρό Voykovskaya τελικά τέθηκε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία από το δήμο της Μόσχας τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 300.000 μοσχοβίτες. Όμως η πλειοψηφία (το 54%) απέρριψε την αλλαγή είτε γιατί είχαν συνηθίσει το όνομα, είτε γιατί δεν τους ενδιέφερε το όλο θέμα. Σχολιάζοντας το θέμα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, σε συνάντηση που είχε με μέλη της τοπικής Δούμας, είπε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν έγινε «επαγγελματικά», κάτι που επίσης έχουν αμφισβητήσει πολλοί υποστηρικτές της μετονομασίας.

Πέρα από τον σταθμό του μετρό και τη συνοικία, με το όνομα του Voikov υπάρχουν και δρόμοι στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, ενώ το όλο θέμα της μετονομασίας έχει ξεκινήσει από το 1997, όταν βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα εναπομείναντα λείψανα των Ρομανώφ. Η ονομασία των διαφόρων σημείων της Μόσχας από το όνομα του Voikov παρέμεινε παρά το ότι μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος έχουν γίνει στην πόλη σχετικές μετονομασίες. Πάντως οι οπαδοί της μετονομασίας,  θεωρούν ότι το θέμα θα ξαναμπεί στο τραπέζι μέχρι το 2018, όταν δηλαδή θα έχουμε την εκατοστή επέτειο από την μπολσεβική επανάσταση αλλά και την βασιλοκτονία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ