Αρχική » Βιώνοντας τους Δ’ Χαιρετισμούς στο κάστρο του Μυστρά

Βιώνοντας τους Δ’ Χαιρετισμούς στο κάστρο του Μυστρά

από kivotos

Πλήθος πιστών από τη Λακωνία, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν το απόγευμα της Παρασκευής 8 Απριλίου 2016, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, την Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Βυζαντινό Μυστρά.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε, ως προσκεκλημένος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Νωρίτερα, κατά την είσοδο των δύο Επισκόπων στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ο Μητροπολίτης Πατρών τέλεσε Τρισάγιο στο σημείο, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε το 1760 μ.Χ ο Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας Ανανίας Λαμπάρδης, τον οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες για την αγιοποίησή του όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο εγχώριος Ποιμενάρχης.

Με την ολοκλήρωση των Χαιρετισμών, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε αρχικά τα πλήθη των παρευρισκομένων προσκυνητών, που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον ιερό χώρο της καστροπολιτείας του Μυστρά και ευχήθηκε να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη της Παναγίας μας. Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών για την αποδοχή της πρόσκλησής του, μίλησε με θερμά λόγια για το ήθος και την πνευματικότητα του ζητώντας του να απευθύνει στο εκκλησίασμα τον ωφέλιμο λόγο του. Από την πλευρά του ο  κ. Χρυσόστομος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση μέσω της οποίας του δόθηκε η ευκαιρία να χοροστατήσει σ’ έναν ιστορικό Ναό, όπου το 1449 μ.Χ στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Παράλληλα μίλησε για τους πνευματικούς δεσμούς που τον δένουν με τον Σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο από την παιδική ακόμα ηλικία του, όταν παρακολουθούσε και διδασκόταν από το έργο του ως ιεροκήρυκα τότε στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα ρίγη συγκίνησης που διαπερνούν κάθε προσκυνητή του ιερού αυτού τόπου καθώς και στις ιστορικές εθνικές μορφές που προέρχονται από τον Μυστρά στεκόμενος ιδιαίτερα στον εθνομάρτυρα Ανανία, στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και την μητέρα του Αγία Υπομονή, η οποία τιμάται ιδιαίτερα και στην επαρχία του. Ακολούθως τόνισε ότι τόσο πριν όσο και μετά την άλωση της Πόλης, αλλά και μέχρι τις μέρες μας τον Σταυρό του Γένους κρατά στους ώμους Της η Υπεραγία Θεοτόκος στην οποία προστρέχουμε σε κάθε δυσκολία ζητώντας την μεσολάβησή Της.

Την όλη πνευματική πανδαισία συμπλήρωσε η χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Τζανάκου.  


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ