Ο Ποντίφικας αργά το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με ενημερωτικά Μέσα της Ιταλίας, προσευχήθηκε στην εκκλησία Santa Maria Maggiore (Αγία Μαρία η Μεγίστη) της Ρώμης λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από μία προσεκτικά μελετημένη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 25 άτομα.

Ο Πάπας προσευχήθηκε στην Αγία Μαρία της Ρώμης κάτω από την εικόνα της Παρθένου, την οποία -σύμφωνα με την παράδοση- την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Όπως δε γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Βατικανού, ο Πάπας άφησε στην εικόνα της Παρθένου τριαντάφυλλα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, άσπρα και γαλάζια.

Επίσης φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε ότι ο Πάπας, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πατριάρχης θα επιβιβαστούν όλοι μαζί σε ένα βαν και θα κινηθούν προς το hot spot της Μόριας.

Το ειδικό όχημα που έρχεται από τη Ρώμη θα μεταφέρει τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες μαζί με τους διερμηνείς και τους άνδρες που φροντίζουν για την ασφάλειά τους. Το όχημα θα έχει και κάμεραμαν για να μεταδίδει την τηλεοπτική εικόνα σε όλα τα διεθνή δίκτυα που θα καλύπτουν ζωντανά την επίσκεψη. Ως γνωστό, στη Μόρια οι τρεις Ιεράρχες θα συνφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Το μενού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ριζότο, μανιτάρια, ελιές και χαλβά νηστίσιμο.