Πέντε μέτρα που στόχο έχουν να αποτρέψουν τους πολίτες από το να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης προτείνει η Ιερά Σύνοδος. Οι προτάσεις αφορούν σε εκκλησιαστικές ενέργειες και εμπλέκουν ακόμα και τους μελλοντικούς νονούς και παράνυφους.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προτείνει:

  • Η μητρόπολη να μην εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, ώστε η Εκκλησία να γνωρίζει εάν το ζευγάρι παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
  • Αν ζητήσουν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο εύλογα, άτομα τα οποία στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε –εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο– ο μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.
  • Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.
  • Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί, είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του.
  • Περιορισμοί τίθενται στους ανάδοχους ή παρανύμφους. Πλέον, για να γίνει κάποιος νονός ή παράνυμφος, πρέπει όχι μόνο να μην έχει τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και να μην έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων», στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, προτείνει τα παραπάνω μέτρα να εγκριθούν από την επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα από τις ιερές μητροπόλεις.