Αρχική » Γιορτάσθηκαν τα “Κυρίλλεια” στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Γιορτάσθηκαν τα “Κυρίλλεια” στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

από kivotos

Mε τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου πραγματοποιήθηκαν και φέτος την Κυριακή του Αντίπασχα, στο Πύθιο και την Ορεστιάδα, οι λατρευτικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου υπό τον τίτλο «Κυρίλλεια» προς τιμή του Ιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ´, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος απηγχονίσθη από τους Τούρκους στις 18 Απριλίου 1821 στην Αδριανούπολη, λίγες δηλαδή μέρες μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε´ .

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος υπό του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πύθιο – Διδυμοτείχου, όπου και ο τάφος του Αγίου. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και η ευλογία των άρτων. Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και άλλοι επίσημοι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Ρόδου χοροστάτησε στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού συγχοροστατούντος του οικείου Αρχιερέως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και στη συνέχεια μετά την λιτάνευση της εικόνος ευλόγησε τους άρτους. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης και ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος. Ακολούθησε καλλιτεχνική παρουσίαση θρακιώτικων  χορών από το Σύλλογο Νέων Ορεστιάδος «Οι Θράκες».

Παρουσιάζοντας ο οικείος Μητροπολίτης τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη σημείωσε ότι αποτελεί για το λαό του Έβρου ιδιαίτερη ευλογία και τιμή η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις διότι μεταφέρει την αγωνία των ακριτών των νησιών μας στους ακρίτες του Έβρου και τανάπαλιν και για τον ίδιο προσωπικά ιδιαίτερη χαρά διότι συναντά και πάλιν έναν αγαπητό φίλο από τα νεανικά χρόνια και συμφοιτητή.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ