Αρχική » Γυναίκες διακόνους στην Καθολική Εκκλησία σκέφτεται ο Πάπας

Γυναίκες διακόνους στην Καθολική Εκκλησία σκέφτεται ο Πάπας

από kivotos

Τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει αν οι γυναίκες θα μπορούν να υπηρετούν ως διάκονοι στην Καθολική Εκκλησία εξήγγειλε ο Πάπας Φραγκίσκος την Πέμπτη 12 Μαΐου. Η αναγγελία έγινε σε μια συνέλευση γυναικείων μοναχικών ταγμάτων στο Βατικανό και προκλήθηκε από μια σχετική συζήτηση όπου διαβεβαίωσε τις περίπου 900 μοναχές ότι επιθυμεί «να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Εκκλησία».

Φυσικά η είδηση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση καθώς η Καθολική Εκκλησία απαγορεύει σε γυναίκες να γίνονται ιερείς, με το ενδιάμεσο βήμα του διακόνου να θεωρείται πως είναι και το κρίσιμο «άνοιγμα».

Στον Καθολικισμό οι διάκονοι είναι άντρες, άνω των 35 (μπορεί να είναι έγγαμοι) και τους επιτρέπεται να κηρύττουν στο εκκλησίασμα, να τελούν βαπτίσεις και νεκρώσιμες τελετές.

Βέβαια κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα δούμε σύντομα γυναίκες-διακόνους στην Καθολική Εκκλησία καθώς τέτοιες επιτροπές συνήθως κάνουν χρόνια για να καταλήξουν σε μια συμβουλευτική γνώμη, η οποία βέβαια δεν δεσμεύει τον εκάστοτε Πάπα. Πάντως, από την σκοπιά των γυναικών πιστών, υπάρχει η σχετική πίεση καθώς μόνο στις ΗΠΑ υπηρετούν ως λαϊκοί βοηθοί στις τοπικές εκκλησίες πάνω από 30.000 γυναίκες, πολλές με πτυχία θεολογίας.

Πάντως είναι δεδομένο πως μια τέτοια πρόθεση θα συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις και εντός του Βατικανού, ενώ παλαιότερες απόπειρες μελέτης του όλου θέματος δεν κατέληξαν σε μια σαφή πρόταση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ