Στην Ουγγαρία βρίσκεται από το Δευτέρα 23 Μαΐου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας. Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν  ο Αρχιγραμματέας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίστάρχος και ο Αρχιδιάκονος π. Ευλογίος.

Στο  αεροδρόμιο της Βουδαπέστης τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστροουγγαρίας τού Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αρσένιος ως Ανώτατος Σύμβουλος τού Αναπληρωτού Πρωθυπουργού τής Ουγγαρίας κ. Zοltán Csallόközi καί ο Πρέσβυς της Ουγγαρίας στη Ραμάλλα τής Παλαιστινιακής Αυτονομίας κ. Géza Mihailyi, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην  Ουγγαρία κ. Δημήτριος Γιαννακάκης, ο Πρόξενος κ. Λουκάς Τσώκος και άλλοι παράγοντες της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, όπως και ο κ. Miklos Soltes, Γενικός Γραμματεύς τού Τμήματος Διεθνών και Εκκλησιαστικών Σχέσεων της  Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επεσκέφθη τον Πρωτοπρεσβύτερο Ουγγρικής καταγωγής π. Στέφανο της Μητροπόλεως Αυστροουγγαρίας,  που νοσηλεύεται στο Κέντρο Θεραπείας και Αποκαταστάσεως Βαρέων Παθήσεων της Βουδαπέστης. Εκεί είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση περί τού επιτελουμένου ανθρωπιστικού έργου τού νοσοκομείου και περί της δυνατότητος συνδέσεως και συνεργασίας αυτού με το Four Homes of Mercy εν Βηθανία τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετά ο Μακαριώτατος προέστη Δοξολογίας εις το Ιερό Παρεκκλήσιο τού Οικουμενικού Πατριαρχείου επ’ ονόματι τού Αγίου Ιεροθέου και τού Αγίου Στεφάνου, τού πρώτου Ούγγρου Χριστιανού Βασιλέως. Στις προσφωνήσεις στο τέλος της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης Αυστροουγγαρίας κ. Αρσένιος ανεφέρθη στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινότητα της Βουδαπέστης και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης  Ιεροσολύμων απήντησε ότι η Εκκλησία  της Αγίας Γής, η οποία εποτίσθη διά τού σταυρικού αίματος τού Χριστού, δέεται υπέρ της υπερβάσεως των δυσκολιών αυτών διά τού παραδείγματος τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι «η ζωή εν τάφω» καί αναστάς εκ νεκρών καί ο Οποίος είπε «μή φοβού, τό μικρόν ποίμνιον» καί εδίδαξε νά έχωμεν «υπομονήν έως τέλους».

Το βράδυ της Δευτέρας παρετέθη στο Μακαριώτατο, σε παράγοντες της Ουγγρικής Κυβερνήσεως και της Ελληνικής Πρεσβείας δείπνο υπό τού Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεωργίου Κουκουμτζή, με τη συνεργασία της  Συμβούλου κ. Μάρθας Πολιτίδου.