«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις αφορούν τον προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) επί ένα μήνα, καθ' όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επίσης και η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε την τουρκική πρόκληση σε ανακοίνωση που υπογράφουν η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

"Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο" αναφέρει η Νέα Δημοκρατία. Και προσθέτει: "Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας".

Επίσης καλείται το υπουργείο Εξωτερικών "να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του υπουργείου του", καθώς "το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους".