Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016, επ’ ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα,  ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως.

Στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος (ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Μεθόδιος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, Βόστρων κ. Τιμόθεος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος, Χύτρων κ. Λεόντιος και ο Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στο ιερό βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορωνείας κ. Παντελεήμων και Κιτίου κ. Χρυσόστομος.

Το θείου λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ο οποίος επεσήμανε ότι η Εκκλησία του Χριστού όρισε να επιτελούμε εορτές και μνήμες αγίων για πολύ σημαντικούς λόγους.

Πρώτος λόγος, για να επικαλούμεθα τις προσευχές και τις πρεσβείες τους ούτως ώστε να μας ενισχύουν και να μας καθοδηγούν στον καθημερινό μας αγώνα και δεύτερο, η παρουσία των Αγίων επαληθεύει το Ευαγγέλιο, διότι χωρίς αυτούς, έμπρακτα, το Ευαγγέλιο θα ήταν αναπόδεικτο.

Για αυτόν τον λόγο η Εκκλησία σε όλους τους αιώνες, διά μέσου των παλαιών και σύγχρονων Αγίων της εποχής μας, επαληθεύουν την αγιότητα και τον λόγο του Κυρίου ο οποίος βεβαιώνει τον λόγο των Αγίων με τα σημεία που ακολούθησαν.

Τέλος, ο Πανιερώτατος, είπε πως η αγία ζωή των Αγίων πρέπει να ποδηγετεί την δική μας ζωή βλέποντας δι΄αυτών, τις δικές μας ελλείψεις και τραύματα, έτσι ώστε να μετανοούμε ενώπιον του Θεού, φέρνοντας για παράδειγμα την ζωή του Αποστόλου Βαρνάβα που εορτάζουμε σήμερα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, μετέφερε προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τους Συνοδικούς Αρχιερείς και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, τον χαιρετισμό της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ . Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της εορτής του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της νήσου μας, Αποστόλου Βαρνάβα.

Τέλος, ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως για την παρουσία του στην εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου και τον κάλεσε να μεταφέρει τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου καθώς επίσης και τις εγκάρδιες και ολόθυμες ευχές για την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Παναγιωτάτου την εύσημο αυτή ημέρα.