Για Σύναξη Προκαθημένων της Ορθοδοξίας και όχι Οικουμενική, Πανορθόδοξη ή Μεγάλη Σύνοδο μιλάει το Πατριαρχείο Μόσχας, κρατώντας πάντως χαμηλούς τόνους μετά τις χθεσινές αιχμές των παρόντων Προκαθημένων από το Κολυμπάρι για τους απόντες, είπε ο έλληνας ανταποκριτής στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, μιλώντας στον 9.84.

Ο Θ. Αυγερινός παρουσίασε όλες τις αιτιάσεις αλλά και τους βαθύτερους λόγους που υποστηρίζει ο Κύριλλος Μόσχας για την αποχή της Εκκλησίας του από τη Σύνοδο, αλλά και την θέση πως τα υπογεγραμμένα κείμενα που επικαλούνται σήμερα ως υποχρεωτική αποδοχή τους με το πέρας της Μεγάλης Συνόδου, για το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι παρά προσχέδια και όχι το τελικό κείμενο που η απουσία τους δεν οδηγεί σε επικύρωση λόγω πρωθύστερης υπογραφής σε προσχέδια.

Αποκάλυψε πως δεν υπήρξε κανένα σενάριο σε καμία στιγμή για κάθοδο στη Κρήτη, από την στιγμή που η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας είχε αποφασίσει την μη συμμετοχή σε περίπτωση που δεν αναβάλλονταν οι εργασίες για να λυθούν τα ζητήματα που έθεταν Εκκλησίες που τελικά δεν παρέστησαν.