Αρχική » Η Εορτή του Αγίου Γαϊου στους Παξούς

Η Εορτή του Αγίου Γαϊου στους Παξούς

από kivotos

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνου Κωνσταντά, καθώς και λοιπών Ιερέων, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Γαϊου στους Παξούς.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος ομίλησε περί των δύο πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο μεν Πέτρος από την άρνησή του έφθασε στην ομολογία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού. Η καρδιά του Πέτρου ήταν άδολη, μέσα του ποτέ δεν αρνήθηκε το Χριστό. Αλλά και στην τριτή ερώτηση του Κυρίου αν Τον αγαπά, ο Πέτρος αποκρίθηκε λέγοντάς Του  ότι Εκείνος ως καρδιογνώστης γνωρίζει πραγματικά πόσο Τον αγαπά.

Από την άλλη μεριά ο Παύλος από διώκτης του Χριστού γίνεται Απόστολός Του.  Ακόμη ο Απόστολος  Παύλος, αν και φιλάσθενος και καταπονημένος, κήρυττε συνεχώς τον Αναστάντα εκ νεκρών Κύριόν μας σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, στην Ασία, στην Ιβηρική, στη Γαλατία, στην Ελλάδα, ιδρύοντας Εκκλησίες. Οι περιοδίες αυτές του κόστισαν διωγμούς, φυλακίσεις αλλά και τον μαρτυρικό του θάνατο στη Ρώμη.

‘Οσον αφορά τον Άγιο Γάϊο, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι και εκείνος υπήρξε μαθητής του Αποστόλου Παύλου, αλλά ταυτοχρόνως και ιδρυτής της Εκκλησίας των Παξών. Οι κάτοικοι του νησιού για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομά του στη πρωτέυουσά τους.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι όλη η ζωή των Αγίων Αποστόλων περικλείεται στην ομολογία, στη θυσία και στο μαρτύριό τους για την αγάπη τους προς τον Διδάσκαλό τους. Το θυσιαστικό αυτό πνεύμα, συνοδευόμενο με την πνευματική δράση της συνεχούς μαρτυρίας πίστεως, ας αποτελέσει και για τους σημερινούς Χριστιανούς το γνώμονα της δικής τους ζωής. Τα κελεύσματα όμως του σύγχρονου κόσμου βρίσκονται στον αντίποδα της κατά Χριστόν ζωής των Αγίων Απόστόλων, συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Πρωτ. Ευάγγελου Μουρίκη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Παξών  επί σειρά ετών και Ιεροδιδασκάλου.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ