Αρχική » Πραγματοποιήθηκε στο Βόλο ο Στ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης

Πραγματοποιήθηκε στο Βόλο ο Στ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης

από kivotos

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 2/7, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Στ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ι. Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της τοπικής Εκκλησίας. Ο Διαγωνισμός έγινε πλέον θεσμός, χάρη στην αυξανόμενη συμμετοχή των διαγωνιζομένων από όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό και μόνο, δηλώνει την ορθότητα και την αποδοχή του εγχειρήματος.

Ήταν μία πανελλήνια ψαλτική πανδαισία, μία γιορτή, με τη συμμετοχή 47 υμνωδών, που με σεμνότητα ασκούνται στην Εκκλησιαστική Μουσική Τέχνη. Άνδρες και γυναίκες, παιδιά, νέοι και ενήλικες, ηλικίας έξι έως εβδομήντα επτά ετών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, (Βόλο, Άρτα, Λιτόχωρο, Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα, Λαμία, Δομοκός, Θήβα, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Πολύκαστρο, Τύρναβο, Αλμυρό και Κύπρο), ήρθαν στον Βόλο, μαζί με τους δασκάλους τους, προκειμένου να δείξουν τις ικανότητες και την πρόοδό τους στη Βυζαντινή Μουσική.

 

Η Κριτική Επιτροπή απαρτιζόταν από τους:

  • Αρχιμ. Επιφάνιο Οικονόμου, εκπρόσωπο της Ι. Μ. Δημητριάδος, Καθηγητή Βυζ. Μουσικής και χοράρχη της χορωδίας Ιερέων της Ι. Μ. Δημητριάδος.
  • Κυριαζή (Ζάχο) 
Νικολέρη, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Καθηγητή Βυζ. Μουσικής,
  • Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, χοράρχη της Βυζαντινής χορωδίας Αθηνών και της χορωδίας Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Βοιωτίας.
  • Ιωάννη Λιάκο, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, χοράρχη της Βυζαντινής χορωδίας Θεσσαλονικέων Υμνωδών.
  • Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Επίκουρο Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών,
  δ/ντή  του Τομέα Ψαλτικής τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος.

 

Τα βραβεία τους επαίνους και τις Τιμητικές Διακρίσεις επέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Κάλεσε τους συμμετέχοντες να ψάλουν με εκκλ/κό ήθος, έχοντας επίγνωση ότι η Ψαλτική Τέχνη είναι προσευχή, που στοχεύει στην αναγωγή του λαού στον ουρανό, μέσα στη Θεία Λατρεία, ενώ χαρακτήρισε την Βυζ. Μουσική «θησαυρό, που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό».  

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ