Αρχική » Τον Εθνομάρτυρα Γρηγόριο Μητροπολίτη Δέρκων τίμησαν στην Αχαϊα

Τον Εθνομάρτυρα Γρηγόριο Μητροπολίτη Δέρκων τίμησαν στην Αχαϊα

από kivotos

Στή Ζουμπάτα, ορεινό χωριό της Αχαΐας, λειτούργησε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, όπου πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις πρός τιμήν τού Ζουμπατιώτη Εθνομάρτυρος Ιεράρχου Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος απαγχονίστηκε από τούς Τούρκους στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως τό 1821.

Τά τελευταία χρόνια με την μέριμνα και φροντίδα τού Σεβασμιωτάτου σέ συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, φιλοτεχνηθεί η προτομή τού Εθνομάρτυρος Ιεράρχου και τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στή Ζουμπάτα. Κάθε χρόνο τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της ερημωμένης πλέον  Ζουμπάτας και ακολουθούν άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν τού Εθνομάρτυρα.

Στό κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην μεγάλη προσωπικότητα τού Ιεράρχου Γρηγορίου και στην μεγάλη παρακαταθήκη πού έχει αφήσει σε μάς, την μαρτυρική του θυσία γιέ την ορθόδοξη πίστη και την ελευθερία τού Γένους.

Σε μια αποστροφή τού λόγου του ο Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη στην παραχάραξη της ιστορίας και στην ιστορική λήθη. «Ποιός θα μας πάρει στα σοβαρά από τούς εταίρους μας στην Ευρώπη και ποιός θα μάς σεβαστεί από τούς ξένους, όταν εμείς δεν σεβόμαστε την πίστη μας και την ιστορία μας και αυτή την υπόσταση τού Έθνους μας;»

Τέλος επαίνεσε τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής «Η Θάνα» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο τού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, όπως και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ζουμπάτας και τούς παρακάλεσε να συνεχίσουν να τιμούν τα πατρογονικά τους και νά αποτίουν φόρο τιμής στον συντοπίτη τους Ιεράρχη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, η πρόεδρος τού Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασία Τογιοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ