Αρχική » Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Τουρκίας -και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος- καταδικάζουν το πραξικόπημα

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Τουρκίας -και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος- καταδικάζουν το πραξικόπημα

από kivotos

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι θρησκευτικοί ηγέτες της Τουρκίας, με ανάμεσα τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε χθες το βράδυ.

«Ο τρόμος και η βία οποτεδήποτε και από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν μπορεί να αιτιολογηθούν και να νομιμοποιούνται. Ο φόνος ενός ανθρώπου είναι σαν να δολοφονείς όλη την ανθρωπότητα και είναι μη αποδεκτός από τους πιστούς» αναφέρει κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν εκτός από τον κ. Βαρθολομαίο, ο Αρχιραβίνος της Τουρκίας Rav Ishak Haleva, ο διευθυντής της κρατικής επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων Mehmet rmez, ο ασκών χρέη Πατριάρχη των Αρμενίων στην Τουρκία Aram Ateşyan, ο επικεφαλής της Τουρκικής Ασσυριακής Καθολικής Κοινότητας Yusuf Çetin και ο Πατριάρχης της Τουρκικής Ασσυριακής Καθολικής Εκκλησίας Yusuf Sağ.

Η ανακοίνωση η οποία ξεκινά με την φράση «στο όνομα του Θεού» συνεχίζει ως εξής: «Εμείς, ως οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι των Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων πολιτών, μαζί με τις κοινότητες μας, βρισκόμαστε σε βαθιά θλίψη λόγω των τρομοκρατικών συμβάντων, τα οποία διατάραξαν την ειρήνη στην όμορφη χώρα μας και στο κόσμο και προκάλεσαν ανείπωτο πόνο αφαιρώντας τη ζωή πολλών αγαπημένων μας συμπολιτών».

«Η αγάπη για τους ανθρώπους, η αγάπη για κάθε ζωντανό οργανισμό, η αγάπη για το περιβάλλον είναι ένα αναντικατάστατο μέρος της θεϊκής αγάπης…Για αυτό το λόγο διακηρύττουμε στο κοινό πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουμε ολοκληρωτικά τον τρόμο και τη βία και να κάνουμε κυρίαρχες στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, την αγάπη και τη δικαιοσύνη. Οι ειλικρινείς ευχές μας και οι προσευχές μας είναι ώστε ο τρόμος να απαλειφθεί οριστικά από την χώρα μας και από όλο τον κόσμο. Είθε ο Θεός να προστατεύει την πατρίδα μας και όλη την ανθρωπότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ