Σε περιπέτειες, φορολογικής και κατ' επέκταση οικονομικής φύσεως, έχει μπει το μοναστήρι των Ταξιαρχών, λίγο έξω από το Αίγιο, αφού ηγούμενος και μοναχοί... σταυροκοπήθηκαν όταν αντίκρισαν το «ραβασάκι» του υπουργείου Οικονομικών, που τους καλούσε - κατά συνέπεια και την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας - να καταβάλουν το ιλιγγιώδες ποσό των 700.000 ευρώ, για την ακίνητη περιουσία της μονής, κτίρια, οικόπεδα, καλλιεργήσιμες και δασώδεις εκτάσεις.

Ο αστρονομικός ΕΝΦΙΑ, στην αρχή θεωρήθηκε τυπογραφικό λάθος των υπηρεσιών, όμως σύντομα και μέσα από αναζήτηση περισσότερων στοιχείων, απεδείχθη κυριολεκτικά βαριά «καμπάνα» για την Ι.Μ. προκαλώντας τριγμούς στη λειτουργία της και τραγικά αδιέξοδα μέχρι και σήμερα.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, αν και αρχικά υπολογίστηκε στις 700.000 ευρώ, το μοναστήρι δεν ενημερώθηκε άμεσα από τον λογιστή του, με αποτέλεσμα, ο ΕΝΦΙΑ με τις επακόλουθες προσαυξήσεις - λόγω της μη καταβολής του σε δόσεις- να φτάσει τελικά στις 800 χιλιάδες ευρώ!

Οταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο ηγούμενος, από το ΥΠ.ΟΙΚ, έγιναν άμεσα λογιστικές τροποποιήσεις, για να πέσει αρχικά στις 340.000 ευρώ κι εν τέλει (τώρα) στις 105.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ετών 2014-2015 αλλά και του φόρου εισοδήματος. Το μοναστήρι, όμως δεν μπόρεσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αν και μέχρι τότε... κάτι κατέβαλλε, ανά μήνα, στη εφορία, που όμως δεν εκρίθη επαρκές.

Ο ηγούμενος π. Καλλίνικος Πουλής, επιβεβαιώνει στην «Πελοπόννησο» τα παραπάνω, λέγοντας πως όταν του τηλεφώνησαν από το υπουργείο, τους είπε... «μα δεν έχουμε τόσα λεφτά, πώς να πληρώσουμε;», για να του συστηθεί ρύθμιση 8.000 ευρώ μηνιαίως, που όμως κι αυτή δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί.

Η επίπτωση ήταν άμεση, με την κατάσχεση ποσού 3.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό του μοναστηριού -δίχως καμιά προειδοποίηση- ενώ από δωρεά πιστού δόθηκαν δύο δόσεις, που σήμερα έχουν μειώσει τη συνολική οφειλή στις 80 χιλιάδες περίπου, εν αναμονή όμως υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, εντός του Αυγούστου!

«Βιώσιμο το χρέος μας δεν είναι. Είναι φορές που πληρώναμε 52% από τα έσοδά μας στη ΔΟΥ», λέει, με αγανάκτηση, ο αρχιμανδρίτης, παραδεχόμενος το τραγικό αδιέξοδο της μονής κι αποδίδοντας, μέρος της περιπέτειάς της, «στην άγνοια και τη μη ενασχόληση του λογιστή».