Αρχική » Θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, προτείνει ο Α. Τσίπρας για τη συνταγματική αναθεώρηση

Θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, προτείνει ο Α. Τσίπρας για τη συνταγματική αναθεώρηση

από kivotos

Ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας του βασικούς άξονες της πρότασης του για την συνταγματική αναθεώρηση. Σε ότι αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους ανέφερε πως “είναι ώριμο το αίτημα για την ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας”.

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται προτάσεις, και πρότεινε την – με αναγκαία συναίνεση – κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών όπου απαιτείται.

Η συγκεκριμένη θέση, όπως και οι άλλες προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση θα τεθούν όπως είπε σε δημόσιο διάλογο, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση οργανωτικής επιτροπής για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα.

«Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών» τόνισε. Σε δεύτερη φάση, είπε, τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση θα συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια. Επίσης μέσα από την δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα κόμματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ