Της Σοφίας Χρήστου

 

Ακριβά έχουν πληρώσει οι Ελληνες πολίτες την οικονομική κρίση, καθώς η ανεργία, η μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων και η βαθιά ύφεση της οικονομίας  της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια, καθώς σε ετήσια βάση μοιράζονται –περίπου– 33.600 μερίδες φαγητού, 30.000 κεσεδάκια γιαούρτι, 15.000 κουτιά γάλα, 8.000 ευρώ ως χρηματικά βοηθήματα σε απόρους, 2.000 ευρώ για πληρωμές ενοικίων, 1.500 ευρώ σε γραφική ύλη για άπορους μαθητές και πολλά άλλα.

«Καθημερινά ετοιμάζουμε τουλάχιστον 150 μερίδες φαγητό πακέτο για δύο γεύματα (σ.σ. περισσότερες από 33.600 μερίδες ετησίως, τουλάχιστον 30.000 κεσεδάκια γιαούρτι και άλλα 15.000 κυτία με γάλα τον χρόνο), το οποίο προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, χωρίς φυλετικές διακρίσεις, αν και το 90% είναι Ελληνες. Αρωγός σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η ‘‘Αποστολή’’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κάποιες φορές, ωστόσο, που δεν μπορούμε, φροντίζουμε αυτόν που έχει ανάγκη να πάει στο κεντρικό συσσίτιο στην Κουμουνδούρου που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει περισσότερο κόσμο, κάνοντας έτσι πράξη το ρητό του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου “ούτε ένας να μη μείνει χωρίς φαγητό”», δηλώνει ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αχαρνών 247, π. Δημήτριος Παπανδρέου.

«Δεν είναι καθόλου πιεστικός ο κόσμος. Δεν μπορείς όμως να βλέπεις ανθρώπους να πεινάνε και να τους αφήσεις, πρέπει να τους δώσουμε!», λέει χαρακτηριστικά.

«Τους βλέπεις σκυθρωπούς όταν έρχονται και όταν φεύγουν με φαγητό, κρουασάν, ό,τι άλλο έχουμε, έχουν ψηλά το κεφάλι!», προσθέτει ο ίδιος.

Υπάρχουν και άνθρωποι που κάποτε ενίσχυαν το έργο, ενώ τώρα σιτίζονται και οι ίδιοι από την ενορία. «Έχω δει μεγάλες ανατροπές στα κοινωνικά στρώματα. Π.χ. ένα ζευγάρι αρχιτεκτόνων μηχανικών, που η μητέρα προσέφερε κάθε εβδομάδα 100 ευρώ για τους φτωχούς, τώρα με την οικονομική κρίση δεν μπορεί να συντηρηθεί, να τα βγάλει πέρα και έρχεται με τον σύζυγο και παίρνουν φαγητό από το συσσίτιο. Και υπάρχουν, δυστυχώς, πολλές ακόμα παρόμοιες περιπτώσεις».

«Σε κάποιες περιπτώσεις οικονομικά αδύναμων πληρώνουμε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενοίκια κ.λπ. ή μία μικρή οικονομική βοήθεια στους συνανθρώπους μας που διαπιστωμένα τα χρειάζονται», λέει ο 43χρονος ιερέας, έγγαμος και πατέρας δύο κοριτσιών ηλικίας 16 και 8 ετών αντίστοιχα.

Στους χώρους του φιλόπτωχου ταμείου συγκεντρώνονται ακόμα ρούχα και παπούτσια που πηγαίνουν στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, καθώς και φάρμακα που προωθούνται στα κοινωνικά φαρμακεία. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στο έργο που επιτελείται μπορεί να προσφέρει πέρα από οικονομική βοήθεια, τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα πλυμένα και σε καλή κατάσταση, φάρμακα ή οτιδήποτε άλλο, να επικοινωνήσει με τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο τηλ. 210-831 9385 καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ιερέας, «τα πάντα έχουμε ανάγκη για τους συμπολίτες μας».

 

Παροχή κάθε είδους βοήθειας

Η δράση του φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας δεν σταματά στο συσσίτιο. «Κάθε μήνα, με τη σημαντική συνεισφορά της “Αποστολής” δίνουμε 105 “δέματα αγάπης” τον μήνα (σ.σ. περισσότερα από 1.500 ετησίως) με γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη κ.ά. Συν 200 επιπλέον κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα», εξηγεί ο π. Δημήτριος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «μια φορά τον χρόνο μοιράζουμε γραφική ύλη για τα παιδιά, καθώς υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και ένα τετράδιο ή ένα μολύβι στα παιδιά τους, ή τους στέλνουμε και δέματα με τρόφιμα, ρούχα, φρούτα κ.λπ.».

Επίσης στο Πνευματικό Κέντρου του ναού λειτουργούν τμήματα ξένων γλωσσών.

«Δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη, παραδίδονται από εθελοντές καθηγητές μαθήματα αγγλικών και γαλλικών για μαθητές δημοτικού σχολείου, αλλά και άλλα τμήματα για όλες τις ηλικίες».

Καθημερινά ετοιμάζουμε τουλάχιστον 150 μερίδες φαγητό πακέτο για δύο γεύματα (σ.σ. περισσότερες από 33.600 μερίδες ετησίως, τουλάχιστον 30.000 κεσεδάκια γιαούρτι και άλλα 15.000 κυτία με γάλα τον χρόνο)

«Να είμαστε δοτικοί άνθρωποι»

Ο π. Δημήτριος, με καταγωγή από τη Δημητσάνα Αρκαδίας, βρίσκεται πάνω από μια δεκαετία στην εν λόγω ενορία, προέρχεται από οικογένεια ιερέων, με τον πρώτο να χειροτονείται παπάς το 1600, δηλαδή πριν από 15 γενεές! Από τότε η ιεροσύνη έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της οικογένειας Παπανδρέου, που θεωρεί χρέος της να προσφέρει αρωγή στους φτωχούς.

«Έχω μάθει ότι ένα πρόβλημα γίνεται πρόβλημα όταν το συζητάμε πολλοί. Πρώτα πρέπει να το εξυπηρετήσουμε… Να είμαστε δοτικοί άνθρωποι. Είναι το διακόνημά μας. Δεν είναι δουλειά μας!», λέει ο ευαισθητοποιημένος ιερέας, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο των εθελοντών. «Με τις σημερινές συγκυρίες είναι δύσκολο αυτό το έργο να συνεχίσει χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών. Πρέπει να λειτουργούμε ως κοινότητες, ως ομάδα. Χωρίς τους πυρήνες, δηλαδή τους συνεργάτες, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ή να τα καταφέρναμε σίγουρα έως έναν βαθμό».