Αρχική » Γέροντας Εφραίμ: Ο αγώνας του ανθρώπου συγκεφαλαιώνεται στην αλλάγη του είναι του

Γέροντας Εφραίμ: Ο αγώνας του ανθρώπου συγκεφαλαιώνεται στην αλλάγη του είναι του

από kivotos

Το πρωί του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2016 τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου στην Κέρκυρα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος και αναφέρθηκε στο υψίστης σουδαιότητος γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού επί του όρους Θαβώρ, ενώπιον των τριών προκρίτων εκ των  μαθητών Του Πέτρου, Ιωάννου και  Ιακώβου.

“Ο Χριστός μας μετεμορφώθη επί του όρους Θαβωρ δηλώνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο όπως σημειώνουν και οι Άγιοι Πατέρες, ότι ο άνθρωπος που θέλει να βιώσει τα Μυστήρια της Θείας Χάριτος, πρέπει να φεύγει  από τη  μέριμνα του κόσμου. Να φεύγει ο νους και να ξεχωρίζει από τα πράγματα του κόσμου τούτου και να φρονεί τα άνω. Ο Κύριός μας δείχνει στον άνθρωπο πώς μπορεί να γίνει κατά χάριν ότι Εκείνος είναι κατ’ουσίαν. Το Φώς του Χριστού που είναι πρόσωπο, Εκείνος ο ίδιος, έρχεται στην καρδιά του καθενός που ποθεί τον Θεό και υφίσταται την καλή αλλοίωση της δεξιάς του Υψίστου. Όλος ο αγώνας του ανθρώπου συγκεφαλαιώνεται στην αλλάγη του είναι του. Τα πάθη δεν νεκρώνονται, αλλά μεταμορφώνονται και λούζεται ο όλος άνθρωπος από το Άκτιστο Φως της Θεότητος.”

Καταλήγοντας ο Γέροντας Εφραίμ σημείωσε ότι ο Σεβασμιώτατος, που και εκείνος είναι μοναχός, γνωρίζει πολύ καλά τον πνευματικό αγώνα και εύχεται και εκείνος να αποκτήσουμε όλοι μας το Φως του Χριστού, που  φωτίζει  και αγιάζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμο. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ