Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
 
Σε επιτήρηση, σε περίπου 60-70 «ιερούς στόχους» αντιεξουσιαστών, προχωρεί η ΕΛ.ΑΣ ύστερα από τις τελευταίες επιθέσεις σε ναούς, στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου στο Κολωνάκι αλλά και τις πρωτοφανείς απειλές που εκτοξεύονται σε προκήρυξη της οργάνωσης «Αμετανόητοι αναρχικοί» με την ανάληψη της ευθύνης για την εμπρηστική ενέργεια στην Ιερά Μονή Πετράκη πριν από οκτώ ημέρες. Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές όπως «δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε τα εγκλήματα του κράτους και της Εκκλησίας. Το χτύπημα στη Μονή Πετράκη ήταν επίθεση σε ένα διοικητήριο του εχθρού»!
 
Η ΕΛ.ΑΣ αναμένεται -ύστερα από συσκέψεις επιτελών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο- να εφαρμόσει σε όλη την Αττική διαδικασίες ελέγχου και προσπάθεια «παγίδευσης» δραστών. Ομοιες με αυτές που έχει επιχειρήσει, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, σε περιπτώσεις επιθέσεων σε σταθμούς Μετρό, σε αστυνομικά τμήματα και αλλού. Μόνο που αυτή την φορά το σύστημα «διακριτικής προστασίας» και λίστας στόχων ανά προτεραιότητα θα αφορά εκκλησίες και εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής. Με αστυνομικούς πάντως να αναρωτιούνται «πώς θα καταρτισθεί η λίστα "σημαντικότητας" για διασφάλιση των ναών; Θα υπάρχει προτεραιότητα ανάλογα με το μέγεθος του ναού, τον …Αγιο κάθε εκκλησίας, την τοποθεσία των ναών, τα εξωκλήσια; Εχουμε βρεθεί μπροστά σε μία ιδιότυπη περίπτωση…».

Οι επιθέσεις σε ιερούς ναούς και τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου ξεκίνησαν ύστερα από την εκδίωξη αντιεξουσιαστών και μεταναστών από τρία υπό κατάληψη κτίρια στην Θεσσαλονίκη και την κατεδάφιση ενός εξ αυτών. Η επίθεση στην Ιερά Μονή Πετράκη έγινε τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου όταν άγνωστοι πέταξαν δέκα βόμβες μολότοφ και κατέστρεψαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Με εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής να εκφράζουν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την ανησυχία τους για τις επιθέσεις αυτές και για εξελίξεις πέρα από «κάθε πρόβλεψη». Από την άλλη πλευρά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι «στις συγκεκριμένες επιθέσεις έχει διαπιστωθεί η συμμετοχή 5-10 ατόμων. Ωστόσο η τελευταία στη Μονή Πετράκη δείχνει κλιμάκωση των ενεργειών. Κι αυτό σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις αναρχικών για την σύλληψη των Κ. Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα».

Πάντως τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντυπωσιάζουν οι αναφορές των αναρχικών για την επίθεση στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου που παραπέμπουν σε «σαμποτάζ» σε στρατιωτικού τύπου στόχο.

Όπως σημειώνεται «το μήνυμα της επιλογής να χτυπήσουμε το κέντρο αποφάσεων της Εκκλησίας μέσα στο Κολωνάκι, μια περιοχή υψηλής προστασίας, είναι ξεκάθαρο: Το κράτος μάταια νομίζει, με την αλαζονεία που το χαρακτηρίζει, ότι μπορεί να ισοπεδώσει τις συλλογικές δομές μας. Εμείς μπορούμε να εισβάλουμε στην καρδιά του και να του επιστρέψουμε τα χτυπήματα ακόμη πιο ισχυρά».

Για να συμπληρώσουν αμέσως μετά «χτυπώντας τον πιο παραδοσιακό πόλο του ελληνικού κράτους (Εκκλησία), δείξαμε ότι εκεί που αναζητούν ασφάλεια τα αριστερά και δεξιά αφεντικά, υπάρχει ένας τάφος στον οποίο θα θαφτεί όλο το σύστημα εξουσίας. Ο Τόσκας λέει ότι "έχουν γνώση οι φύλακες". Εμείς λέμε ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Στοχεύσαμε σε μια κεντρική δομή. Διεισδύσαμε και διαφύγαμε από μια υποτιθέμενα υπερφρουρούμενη περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε απλά, αλλά πάντα αποτελεσματικά όπλα: τις εμπρηστικές μολότοφ. Έτσι δείξαμε ότι όποιος θέλει μπορεί να οργανωθεί για να επιτεθεί στην εξουσία. Είμαστε με περηφάνια οι αρνητές του αποτυχημένου κόσμου της εξουσίας. Είμαστε εδώ για να τον καταστρέψουμε».

Με εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών να σημειώνουν «φτάσαμε πλέον στο σημείο να προσδιορίζονται από αναρχικούς ναοί και εξωκλήσια ως και "περιφερειακές μονάδες του εχθρού" και οι επιθέσεις σε τοιχογραφίες και μανουάλια ως κτυπήματα σε όλο το σύστημα εξουσίας. Κι αυτό μας προβληματίζει...».