Αρχική » Δύσκολη η αποδημία στον Καναδά δηλώνει ο Μητροπολίτης Τορόντο

Δύσκολη η αποδημία στον Καναδά δηλώνει ο Μητροπολίτης Τορόντο

από kivotos

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο Καναδά, κ. Σωτήριος βρέθηκε για λίγες μέρες στη Θράκη μακριά από μια μεγάλη, φιλόξενη χώρα που αγκάλιασε μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Έχοντας τα ηνία μιας Μητρόπολης (η μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα), που αποτελείται από 360.000 Χριστιανούς Ορθοδόξους Έλληνες, με 75 Ενοριακούς Ναούς οι οποίοι όλοι λειτουργούν με Έλληνες ορθοδόξους κληρικούς. Στη δικαιοδοσία της ίδιας Μητρόπολης, όπως εξηγεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ανήκουν και δύο μεγάλα μοναστήρια, μαζί με τα ελληνικά σχολεία, τα οποία φροντίζουν και για την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας σε έναν μακρινό τόπο. «Η Μητρόπολη μας είναι υπεύθυνη για την λειτουργία της Ορθόδοξης θεολογικής Ακαδημίας η οποία εδρεύει στο Τορόντο και προετοιμάζει τους αυριανούς λειτουργούς, τους ιερείς του Καναδά» δηλώνει μιλώντας με αγάπη για τον Καναδά, μια « ωραία», όπως λέει χώρα, «με νομοταγείς πολίτες».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Τορόντο πολλοί ήταν οι Έλληνες που τη δεκαετία του 1950 μετανάστευσαν στον Καναδά με νόμιμο τρόπο για να εργαστούν και το πρώτο που έκαναν ήταν να δημιουργήσουν μια Εκκλησία και Σχολείο για τα παιδιά τους. Τώρα, λόγω της κρίσης, «θέλουν να έρθουν αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Παίρνουν μια visa παραμονής έξι μηνών και πρέπει μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για να μείνουν μόνιμα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει νόμιμη εργασία πρώτα και να το γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Κράτους» δηλώνει γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα των Ελλήνων λόγω της Κρίσης.

Όσον αφορά στα προβλήματα της ελληνικής Κοινότητας στον Καναδά; Κι εκεί τα προβλήματα δεν λείπουν, με μεγαλύτερο, όπως λέει, «το πρόβλημα του επηρεασμού από το περιβάλλον. Οι μεικτοί γάμοι απομακρύνουν από τον ελληνικό τρόπο ζωής.» Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης δεν παραλείπει να απευθυνθεί και στους εδώ Έλληνες προτρέποντάς τους να «είναι αγαπημένοι και να είναι μέλη ζωντανά της εκκλησίας του θεού. Να έχουν σύνδεσμο με την εκκλησία του Θεού μόνο έτσι θα εξασφαλίσουν την εσωτερική τους ειρήνη».


Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ