Της Σοφίας - Χριστίνας Χρήστου

Πολλοί είναι οι πιστοί που ανά τους αιώνες έχουν βιώσει θαύματα. Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, πνευματικός πατέρας του Αγίου Παϊσίου, όσο ζούσε βοήθησε πολλές γυναίκες, ακόμα και Τουρκάλες, να αποκτήσουν παιδί. Ακόμα όμως και στις μέρες μας θαυματουργεί, μεταξύ άλλων, «λύνοντας» τη στείρωση και θεραπεύοντας πολλές ασθένειες.

Άτεκνα ζευγάρια και στείρες γυναίκες, που ιατρικώς δεν είχαν ελπίδες να αποκτήσουν παιδιά, από το Ναύπλιο, το Άργος, την Αθήνα, το Λουτράκι, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και από άλλα μέρη της Ελλάδας έλαβαν τη βοήθεια του Αγίου.

Παραθέτουμε ιστορίες με θαύματα που έχουν συμβεί, όπως έχουν καταγραφεί στο αρχείο του Ιερού Ναού Γενεσίου (Παναγούδα) Θεοτόκου στο Παλαιό Ναύπλιο, όπου υπάρχει ως θησαυρός η Ιερή Εικόνα του Αγίου Αρσενίου (από την Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου - Σουρωτή) καθώς και μέρος από τα Άγια Λείψανά του και διηγείται στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο εφημέριος του Ι.Ν. π. Διονύσιος Ταμπάκης.

 

Ιαματικό θαύμα

«Ευρισκόμενος το καλοκαίρι για διακοπές στο Ναύπλιο ο κ. Βασίλειος Καρόγαννης -ιατρός καρδιολόγος από την Αθήνα- πήγε ένα απόγευμα για μπάνιο στην παραλία της Καραθώνας Ναυπλίου. Εκεί, από την επαφή με κάτι ιδιαίτερα φύκια, χωρίς να το καταλάβει έπαθε οξύ δερματολογικό πρόβλημα στο δεξιό του πόδι, όπου και πρήστηκε πάρα πολύ. Παρά τη συνδρομή διαφόρων φαρμάκων και αλοιφών η πάθηση δεν έλεγε να φύγει. Ώσπου κατέφθασε στον Ιερό Ναό μας και προσκύνησε τον Ιαματικό Άγιο Αρσένιο, πρώτη φορά μάλιστα τον γνώριζε. Κατόπιν αλείφθηκε με το άγιον έλαιον από την κανδήλα του και αμέσως η πάθηση άρχισε να μετράει αντίστροφα. Από τότε η αγάπη και η αφοσίωσή του προς τον Άγιο είναι απαράμιλλη».

 

Η κύστη εξαφανίστηκε

«Προβληματίσθηκα αρκετά πριν δημοσιεύσω τούτο το θαύμα. Ίσως να προσκρούσω, σκέφτομαι, στην επιθυμία των Αγίων ακόμη και μετά την κοίμησή τους να θέλουν να βρίσκονται στην αφάνεια και στην ‘’ένδοξη αδοξία’’. Μα εν τούτοις, συλλογίζομαι και αυτό που λέγει ο Κύριός μας μας ‘’ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσιν τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς’’ (Ματθ. Ε’, 16).

Πριν από λίγο καιρό η εκ Ρωσίας καταγόμενη αγιογράφος Елене Нащанской ανέλαβε να φτιάξει μία εικόνα για τον Ι. Ναό μας.

Μέσα από τη συζήτηση μου ανέφερε και μου επέδειξε μία κύστη 5-6 περίπου διαμέτρου στον καρπό της που την δυσκόλευε στην εργασία της όταν ζωγράφιζε.

Αφού επισκέφθηκε γνωστό νευροχειρουργό, από μία πρώτη διάγνωση είπε πως πρόκειται περί μορφώματος, μικρού ογκιδίου, σαν ένα ξένο σώμα μέσα το σώμα, που όπως συνηθίζεται, μόνο με χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρεθεί.

Η αγιογράφος φοβούμενη τις χειρουργικές επεμβάσεις προσέτρεξε στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη και μου ζήτησε να την σταυρώσω με άγιον έλαιον και με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου πάνω στην πάθηση.

Μετά από λίγες ημέρες και ενόσω εργαζόταν εις τον Ι.Ν. μας διαπίστωσε εντελώς φυσικά ότι το μόρφωμα είχε εξαφανισθεί τελείως από το χέρι της.

Πράγματι! Μεγάλη η αγάπη και το ενδιαφέρον των Αγίων για τους πόνους και τις αγωνίες μας, έστω και εάν βρίσκονται στην αιωνιότητα, αφού η αγάπη ξεπερνά όλες τις αποστάσεις».

Από αυτοκτονία… σωτηρία!

«Κατά τα τέλη Ιουλίου 2006 στο Κρυφό Σχολειό της Παναγίτσας του Παλαιού Ναυπλίου (Αρβανιτιά) μία ταλαιπωρημένη γυναίκα από ένα χωριό του Άργους με πολλά προσωπικά προβλήματα, αφού είχε περιέλθει σε δαιμονικό πειρασμό και πλήρη απελπισία, ανέβηκε εκεί πάνω με σκοπό να θέσει τέλος στην επίγεια ζωή της. Άναψε δύο κεράκια για τα δύο παιδιά της (είχε απομείνει ακόμη λίγη πίστη μες την ψυχή της) και έπειτα σκαρφάλωσε τον ψηλότερο βράχο, νότια του εκκλησιδίου, απ’ όπου προκύπτει από κάτω ένα ιλιγγιώδες βάθος 50 και πλέον μέτρων μέσα σε αιχμηρούς βράχους. Αφού δίστασε για λίγο, στο τέλος άφησε να πέσει κάτω με ορμή το δύστυχο σώμα της. Και ενώ ήταν απολύτως βέβαιος ο τραγικός της θάνατος, με θεία επέμβαση της Παναγίας τούτη την στιγμή βρίσκεται στο σπίτι της με σωσμένη την ψυχή και το σώμα της και με λίγα μόνο κατάγματα για να της θυμίζουν το θαύμα της σωτηρίας της από τον σίγουρο θάνατο.

Και αν η Παναγία Μητέρα μας μπορεί να σώζει τους ανθρώπους από τέτοιους βέβαιους χαμούς, πόσο μάλλον μπορεί να διαφυλάττει και να σώζει από κάθε κίνδυνο όσους με πίστη και σεβασμό προστρέχουν στην θεία χάρη της και φροντίδα!!».

 

Η μητρότητα

«Στις 2 Νοεμβρίου 2010, ημέρα Τρίτη στις 9 μ.μ. περίπου, επεσκέφθησαν τον Ι. Ναό μας χάριν προσκυνήσεως ο Μανώλης (αστυνομικός) και η σύζυγός του Ραντμίλα από τη Σερβία, κάτοικοι Αθηνών. Και οι δύο νέα παιδιά με πνευματική ζωή και συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της εξομολόγησης και της Θείας Κοινωνίας. Τους είδα πολύ πικραμένους. Η κοπέλα μάλιστα δεν μπορούσε να αποκρύψει τα δάκρυά της. Αφού πιάσαμε κουβέντα, μου εξήγησαν κατόπιν πως παρά την παρέλευση αρκετού καιρού από τον γάμο τους δεν μπορούσαν ν’ αποκτήσουν παιδί. Αμέσως και αφού προσκύνησαν την Εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου εφόρεσαν τα σεπτά και θαυματουργά Λείψανά του, όπου φυλάμε στον τον Ιερό Ναό. Μιλήσαμε για λίγο ακόμη και κατόπιν αποχαιρετηθήκαμε. Μετά από 3 ημέρες, Παρασκευή πρωί και ευρισκόμενος στην Ιερά Μονή Μαλεβής, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η Ραντμίλα, η οποία με χαρά και ενθουσιασμό που δεν μπορούσε να τιθασεύσει, μου ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος. Μεγάλη η Χάρις Του Αγίου Αρσενίου».

 

«Εντύπωση μου έκανε ένα νέο ζευγάρι από το Λουτράκι, ο Γ. και η Α. όπου ερχόμενοι στον Ι. Ναό, καταθλιμμένοι, λίγες μέρες μετά από την αποβολή της συζύγου εφόρεσαν τα άγια Λείψανα του Αγίου.

Τους βεβαίωσα πως άμα και οι ίδιοι προσπαθήσουν με πνευματικό τρόπο και κοινωνήσουν και τα Άγια Μυστήρια το πολύ σε κανένα μήνα θα μείνει πάλι έγκυος.

Μετά από 10 σχεδόν μήνες ξαναήρθε το ζευγάρι καταχαρούμενο, ομολογώντας το θαύμα που βίωσαν στη ζωή τους με την εύνοια του Αγίου Αρσενίου. Το μόνο πρόβλημα βέβαια που δημιουργήθηκε ήταν ότι με πέρασαν και από πάνω ως διορατικό, ενώ εγώ απλώς μία ευχή έδωσα ενώ ο Άγιος έκανε το θαύμα».

 

«Ήρθε από την Αθήνα ένα νέο ζευγάρι όπου και κοινώνησαν το νεοβαπτισμένο παιδί τους. Δεν τους αναγνώρισα στην αρχή, όπου κατά το αντίδωρο μου υπενθύμισαν πως είχαν έρθει πριν ενάμισι χρόνο στο προσκύνημά μας, είχαν προσκυνήσει τα άγια Λείψανα ενώ είχαν δεσμευθεί πως εάν ο Όσιος τους δώσει παιδί να το βαπτίσουν στην Εκκλησία μας.

- Δεν μπορέσαμε τελικά, Πάτερ, να το βαπτίσουμε εδώ γι’ αυτό και ήρθαμε τουλάχιστον να το κοινωνήσουμε στη χάρη του Αγίου».

 

«Ο Α. και η Ε., έγκυος, από χωριό της Αργολίδος έκαναν το καθιερωμένο τεστ όπου τα αποτελέσματα ήταν απαισιόδοξα για την υγεία και ολοκληρία του εν κυήσει βρέφους.

Τα παιδιά με βαθιά πίστη και ενώ ουδέποτε πέρασε από τον λογισμό τους να προβούν σε έκτρωση (αφού ξέρουν καλά ότι καλύτερα θλίψεις παρά τύψεις). Πρόστρεξαν στη χάρη του Αγίου, φόρεσαν τα άγια Λείψανα του Οσίου και αφού μεταλάβανε του Δεσποτικού Σώματος και Αίματος, κατόπιν, στην επόμενη εξέταση το παιδί φάνηκε σώο και πλήρες, υγιές, είναι μάλιστα και αγοράκι».

 

Ουράνια δωρεά

Τον Αύγουστο του 2005 ο π. Διονύσιος Ταμπάκης είχε παραγγείλει στην Ιερά Μονή της Σουρωτής Θεσσαλονίκης να αγιογραφήσουν την εικόνα του Αγ. Αρσενίου του Καππαδόκη (ο οποίος εβάπτισε στα Φάρασα τον Αγιορείτη π. Παΐσιο) προκειμένου να τη θέσουν εις προσκύνηση στον Ναό. Δέχτηκαν με κάποια δυσκολία λόγω του περιορισμένου χρόνου του αγιογραφείου της Ι. Μονής και με την προϋπόθεση πως έπρεπε να γίνει λίγη υπομονή, το λιγότερο έως το Πάσχα προκειμένου να τελειώσει η εικόνα.

Τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί η κ. Θ.Α. από το Ναύπλιο προσήλθε στον ιερέα προκειμένου να δηλώσει την πρόθεσή της να κάνει μία δωρεά των 500 ευρώ στον Ι. Ναό. Δεν πρόλαβε να αποχωρήσει όταν χτύπησε το τηλέφωνο, όπου και ο ιερέας αφού της ζήτησε συγγνώμη πήγε να σηκώσει το ακουστικό, ενώ η δωρήτρια περίμενε.

«Καλημέρα σας Πάτερ, την ευχή σας. Σας τηλεφωνούμε από το Μοναστήρι της Σουρωτής για να σας πούμε πως η εικόνα σας είναι έτοιμη πια και κάνει 500 ευρώ!».

Η έκπληξη και το δέος εκείνη την στιγμή ήταν απερίγραπτα για το πώς ο καλός Θεός με πόση σοφία και φροντίδα ετοίμασε τόπο στον Άγιο Αρσένιο εδώ στην ενορία μας (υπάρχει πλέον το Εικονοστάσι του Αγίου στον Ι. Ναό μας) προκειμένου με την προστασία και βοήθειά του να στέκεται αρωγός και πατέρας στον πονεμένο κόσμο που προστρέχει στη μεσιτεία του», λέει.

 

Ο πονοκέφαλος αποχώρησε

«Στις 25 Αυγούστου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 4:00 το μεσημέρι επισκέφθηκε την εκκλησία μας ο κ. Νικόλαος Μυρίδης από τη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του. Τον βασάνιζε όπως μας ανέφερε ένας επίμονος πονοκέφαλος που του είχε δημιουργήσει και μία αδιαθεσία. Προσκύνησαν τον θαυματουργό Άγιο Αρσένιο και μόλις εφόρεσε το σκουφί (που έχει ευλογηθεί στα Άγια Λείψανά του) ευθύς αμέσως σαν να επιτιμήθηκε ο πόνος από τον Άγιο, εξαφανίσθηκε».

Να τι γράφει στο Βιβλίο Προσκυνητών και ο ίδιος ο ιαθείς: «Απίστευτο (για τους απίστους) και αληθινό! Μόλις το σκουφί του Αγίου έθεσα στο κεφάλι μου ο πονοκέφαλος αμέσως αποχώρησε».

 

Από το ιερό έλαιο του Αγίου γλίτωσε τη χειρουργική επέμβαση

«Τον Αύγουστο του 2010 επισκέφθηκε την Ελλάδα η κ. Κυριακή Κωτσιαβέλου, δικαστικός λειτουργός στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας. Από μία πρωτοφανή αλλεργία μολύνθηκε το αριστερό μάτι της, γεγονός που την στεναχώρησε πολύ. Κατέφυγε στους σχετικούς ιατρούς, οι οποίοι την συμβούλευσαν να προβεί σε μικροχειρουργική επέμβαση. Έτσι αποφάσισε με το που θα επιστρέψει στην Αυστραλία να κάνει το χειρουργείο. Την παραμονή όπου και θα αποχαιρετούσε την πατρίδα μας, ήλθε προσκυνήτρια στον Άγιο Αρσένιο όπου και επάλειψε τον οφθαλμό της με το ιερόν έλαιον του Αγίου. Σε λίγο, αφού έφτασε στην Αυστραλία, την πήρε τηλέφωνο μία φίλη της να την ρωτήσει για την εξέλιξη της επεμβάσεως. Η Κυριακή τής απάντησε: ‘’Ποια επέμβαση; Και ποιο χειρουργείο; Το μάτι μου είναι μία χαρά. Με θεράπευσε ο Άγιος Αρσένιος και είμαι τώρα εντελώς καλά’’».

 

Το πρόβλημα με τα πόδια της… θεραπεύτηκε!

«Τον Ιούνιο του 2009 ήρθε στο Ναύπλιο μια νέα κοπέλα, η Αγγελική Χήτα, φιλόλογος, από την Πρέβεζα. Προσκύνησε τον ιαματικό Όσιο Αρσένιο και μου ανεφέρθη σε ένα πρόβλημα υγείας στα πόδια της που την απασχολούσε από μικρή και την δυσκόλευε πολλές φορές στη ζωή της. Τότε της πρότεινα και φόρεσε με ευλάβεια τα Ιερά Λείψανα του Αγίου. Κατόπιν με μία ενδόμυχη χαρά επιβιβάστηκε στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ για να φθάσει στην Αθήνα. Σε όλη τη διάρκεια της επιστροφής της ένιωθε ένα γλυκό μούδιασμα στα πόδια της. Μέχρι να φθάσει στην αφετηρία τα πόδια της είχαν ιαθεί και τώρα χαρούμενη αναγγέλλει παντού τη θαυματουργική αντίληψη του Αγίου».

 

Έγινε καλά από εγκεφαλικό επεισόδιο

«Όπως μας ανέφερε ο Ιερέας π. Κ.Π., εφημέριος σε ένα χωριό της περιφέρειας του Άργους, η πεθερά του πέρασε ξαφνικά ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να παραλύσει όλη σχεδόν η αριστερή της πλευρά, καθώς και το σαγόνι της.

Ενώ βρίσκονταν σε μεγάλη στεναχώρια οι συγγενείς της και ανήμερα του Αγ. Αρσενίου του Καππαδόκου επισκέφθηκε την ασθενή μία γνωστή τους κυρία, η οποία κρατούσε στα χέρια της βαμβάκι από το Άγιον Έλαιον της κανδήλας του Αγ. Αρσενίου που είχε δοθεί στους προσκυνητές κατά την τέλεση της Αγρυπνίας του Οσίου στον Ι. Ναό μας. Με πίστη ακράδαντη και ευλάβεια άλειψε από το έλαιον το μέτωπο της ασθενούς και αμέσως άρχισε και πάλι να κουνά τα χέρια της και όλα τα χτυπημένα από το εγκεφαλικό σημεία του σώματός της».