Αρχική » Εγκαινιάστηκε ο ι. ναός Κωνσταντίνου και Ελένης στις Σοφάδες

Εγκαινιάστηκε ο ι. ναός Κωνσταντίνου και Ελένης στις Σοφάδες

από kivotos

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, χοροστάτησε στον Εσπερινό των Εγκαινίων που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σοφάδων. Την επομένη ημέρα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων και ακολούθως την πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο πλέον προειρημένο Ιερό Ναό.

 Στην ομιλία του αναφέρθηκε με συντομία στην τελετή των εγκαινίων.

 «Η πρώτη Εκκλησία, η οποία βρισκόταν στις κατακόμβες τελούσε την Θεία Λειτουργία πάνω στους τάφους των Αγίων Μαρτύρων. Στο βιβλίο της Αποκαλύψεως ο ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει ότι επάνω στα αίματα αυτών που σφαγιάστηκαν για την πίστη τους στο εσφαγμένο Αρνίο, οι χριστιανοί συνήρχοντο για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία.

 Βγαίνοντας η Εκκλησία από τις κατακόμβες έχτισε περίλαμπρα οικοδομήματα για να λατρεύεται ο τριαδικός Θεός μέσα σε αυτά. Στο κέντρο αυτών τοποθέτησαν την Αγία Τράπεζα. Καθίσταται αυτή ο τάφος του σωτήρος Χριστού. Ο τάφος, ο οποίος συμβολίζει την Ανάσταση και την προοιωνίζει. Η παράδοση της Εκκλησίας μας λέει πως πρέπει να τελείται η Θεία Λειτουργία πάνω σε εγκαινιασμένη-καθιερωμένη Αγία Τράπεζα. Στο κέντρο της υπάρχει μια οπή που θα τοποθετήσουμε ιερά Λείψανα, θα πλύνουμε αυτήν με ροδόσταγμα και θα τη μυρώσουμε με Άγιο Μύρο, όπως και τους τοίχους του Ναού, ώστε ολόκληρο το οικοδόμημα να δοθεί ως τόπος και λατρεία και οι πιστοί που θα εισέρχονται μέσα σε αυτόν να χαριτώνονται δια της αγιοπνευματικής χάριτος. Επίσης θα καθαγιάσουμε και ιερά Αντιμήνσια».

 Την επομένη ευχαρίστησε όλους όσους κοπίασαν για την ετοιμασία και την διεξαγωγή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, ιδιαίτερα των ευσεβή λαό, ο οποίος με υπομονή και τάξη μετείχε με κατάνυξη και προσευχή στην τελετή και την πρώτη Θεία Λειτουργία.

 

 Φωτογραφίες: Δημήτριος Καραγιάννης


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ